Actualitate, Featured

Iohannis a refuzat să facă pronosticuri cu privire la şefia Comisiei Europene

Preşedintele Klaus Iohannis pare rezervat în ceea ce priveşte şansele candidatului PPE, Manfred Weber, de a câştiga postul de preşedinte al Comisiei Europene, înainte de negocierile din Consiliul European.

Preşedintele a declarat înainte de intrarea la negocieri cu ceilalţi şefi de stat şi de guvern că nu va face „pronosticuri” în ce priveşte un posibil câştigător al funcţiei de preşedinte al Comisiei Europene: „Nu vreau să comentez zvonuri sau să fac eu pronosticuri”, a declarat preşedintele.

„Vedeţi, suntem în plină negociere politică şi fiecare parte încearcă să se poziţioneze cât poate de favorabil în această negociere. Intrăm toată lumea în această fază de negocieri, grupurile de partide, liderii de guverne de state şi când vom fi terminat această negociere se va anunţa public rezultatul. Vor fi mulţi paşi intermediari, sper să reuşim, totuşi, într-un timp rezonabil să finalizăm aceste negocieri, fiindcă e important să avem un rezultat cât se poate de repede”, a mai spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă crede că se va ajunge la un rezultat în cursul zilei de azi, preşedintele a răspuns: „Eu îmi permit să fiu foarte rezervat”.

După alegerile europarlamentare din 26 mai, PPE şi PES au pierdut majoritatea pe care o aveau împreună pentru prima oară, dar PPE a rămas cea mai mare familie europeană din legislativul Uniunii. Weber (PPE), Timmermans (PES) şi Vestager (ALDE), candidaţii partidelor clasate pe primele trei locuri sunt, în acest moment, favoriţii pentru poziţia de şef al Comisiei, dar Emmanuel Macron nu a făcut un secret din faptul că îşi doreşte să schimbe sistemul „candidaţilor preferaţi”.