Presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti seara ca l-a desemnat prim-ministru pe Dacian Ciolos. Dacian Cioloș va avea la dispoziție 10 zile să prezinte Parlamentului echipa de miniștri. Cioloș este fost comisar european pentru Agricultură, iar în momentul de față este consilier al preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

dacian-ciolos

“Am ajuns la cateva concluzii importante. Mi-am format o opinie si vreau sa o prezint si dumneavoastra pe scurt. Dupa parerea mea, in aceasta etapa pentru a rezolva problema rezolvarii si a avea garantia ca vom avea o imbunatire neta a performantei clasei politice este nevoie de un premier independent sau tehnocrat, o persoana curata, adica sa nu fi fost implicat in scandaluri, o persoana integra, care a dovedit practic ca stie sa gestioneze situatii complicate.

Este nevoie ca orice Guvern am avea să fie sprijinit de Parlament şi partide pentru a lua măsuri care garantează o creştere economică sustenabilă. Aceste lucruri le-am prezentat şi partidelor politice. Am întrunit o largă majoritate pe aceste teme. A fost o situaţie interesantă pentru mine, că partidele au înţeles imediat care este miza şi că este nevoie să găsim o soluţie împreună. Această soluţie o văd eu într-un Guvern tehnocrat.

Nu putem să aşteptăm o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este, cu siguranţă, nevoie şi de oameni noi. Am spus acest lucru în multe întâlniri şi am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi, e greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece. Cei vechi care sunt buni trebuie să rămână. Dar trebuie să avem şi intrări noi în sistem”, a declarat Iohannis.