Actualitate

Ioana Petrescu, fost ministru al Finantelor, dezvaluiri socante

Ioana Petrescu a fost ministru al Finantelor in perioada martie – decembrie 2014. Acum , ea e consilier al premierului Victor Ponta.
Ioana Petrescu a oferit un interviu în care vorbește despre cum a fost abordată de un necunoscut într-un bazin de înot care i-a cerut scăderea TVA. Petrescu dă detalii despre noul său stil de viață după ce a fost remaniată.
ioana_petrescu_26_03_93168700
Ioana Petrescu preferă mâncarea vegetariană.
“Dieta ministrului functioneaza foarte bine. La o luna dupa ce preluasem mandatul aratam ca un manechin pentru ca rareori aveam timp de mancare. Acum e mai putin stresant”, povesteste ea.
”Cand eram ministru, toata lumea imi cerea sa scad taxele. Cel mai ciudat loc in care mi s-a cerut asta a fost in mijlocul bazinului de inot: intr-un moment cand incercam sa stau la suprafata la propriu, un necunoscut pur si simplu m-a oprit ca sa imi ceara sa scad TVA la 9% in baruri si cafenele.
Era un job interesant la finante, aveai posibilitatea sa schimbi niste lucruri, iar asta compensa faptul ca in fiecare zi era un foc pe care trebuia sa il ‘stingi’. Din cauza programului aglomerat, problemele fiscale si lucrurile care tineau de strategie le faceam mai mult in weekend, cand nu mai sunau telefoanele.
 
Negocierile cu sindicatele, de exemplu, care au fost lungi si dure. Nu aveai cum sa delegi negocierile cu sindicatele, indiferent ca vorbim de cele din sanatate sau educatie, pentru ca exista riscul sa te trezesti cu oamenii in strada”, spune Ioana Petrescu.
Aceasta este cea mai mare temere ca ministru intr-un Guvern? Sa nu iasa oamenii in strada? “Este una dintre ele… . Nu as spune ca negocierile cu sindicatele au fost cele mai neplacute lucruri din activitatea de ministru, au fost doar… o provocare. Nu cereau lucruri exagerate; sindicatele aveau dreptate, nu exista o diferenta de opinie, doar ca pur si simplu nu exista spatiu fiscal ca sa acordam tot ceea ce solicitasera”, explica Ioana Petrescu, care face astfel o evidenta referire la presiunea din partea Fondului Monetar International in ceea ce priveste cheltuielile bugetare.
 
”Ce as fi vrut eu de la FMI in acesti ani ar fi fost ca institutia sa nu aiba doar acea abordare contabila. As fi vrut putin mai multa flexibilitate in gandirea FMI, astfel incat sa fie luate in considerare si efectele economice ale unor masuri fiscale“Ce as fi vrut eu de la FMI in acesti ani ar fi fost ca institutia sa nu aiba doar acea abordare contabila – la modul ‘aceasta masura are acest impact negativ contabil pe buget, deci nu e buna’. Nu poti sa privesti orice masura fiscala doar din punct de vedere contabil, pentru ca pana la urma toate au un efect economic in timp. Cand politica lor este sa nu ia in considerare impactul unei masuri, atunci apar diferente de opinie. Aceasta a fost situatia si cand am discutat cu ei despre profitul reinvestit sau despre CAS. As fi vrut putin mai multa flexibilitate in gandirea FMI, astfel incat sa fie luate in considerare si efectele economice ale unor masuri fiscale.”, mentioneaza Ioana Petrescu.