Ioana Mihăilă
Actualitate, Featured

Ioana Mihăilă zice că în valul 4 vor fi 1500 de bolnavi de COVID pe zi

Ioana Mihăilă, a declarat vineri seara, la B1 TV, că potrivit celui mai pesimist scenariu, valul 4 de COVID ar determina o creștere a numărului de cazuri zilnice de până la 1.500 până la 15 septembrie.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat vineri seara, la B1 TV, că cel mai pesimist scenariu privind valul 4 de COVID ar însemna o creștere a numărului de cazuri zilnice de până la 1.500 până la 15 septembrie.

“În acest moment, lucrurile încă arată bine, dar numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 este în creștere. Săptămâna aceasta am primit o estimare, un raport de la INSP unde au fost prezentate patru scenarii, în funcție de rapiditatea cu care creșterea cazurilor se poate instala.

În scenariul cel mai pesimist ne putem aștepta la o creștere rapidă a cazurilor, ajungând până în 15 septembrie să avem peste 1.500 de cazuri pe zi.

Raportul INSP calculează și nevoile de resurse în ceea ce privește numărul paturilor și se estimează că în plin val 4 pandemic s-ar putea să fie nevoie de 500 de paturi de ATI. Sunt estimări”, a declarat ministrul Sănătății.

În ceea ce privește locul unde va lovi valul patru, ministrul Sănătății că zonele rurale rămân în continuare cele mai vulnerabile, din cauza numărului redus de persoane vaccinate precum și a vârstei înaintate a locuitorilor.

„INSP-ul nu a trimis o astfel de estimare. Va lovi în acele comunități în care rata de vaccinare e foarte redusă. În zona rurală populația e mai îmbătrânită cu potențial mai mare de infectare.”, a mai adăugat ministrul.

Ioana Mihăilă: Cel mai probabil da, va trebui să conviețuim cu acest virus.

Ioana Mihăilă a mai precizat că cel mai probabil omenirea nu va scăpa de virusul Sars-Cov-2, iar România este pregătită și pentru a treia doză de vaccin, care poate acționa împotriva unor noi tulpini. Cu toate acestea ministrul a mai adăugat că, momentan, schema completă de vaccinare cu două seruri oferă protecția optimă împotriva formelor avansate ale bolii.

„Cel mai probabil da, va trebui să conviețuim cu acest virus. De aceea avem contracte cu Comisia pentru noi doze de vaccin 2022-2023, aceste vaccinuri vor fi adaptate cu noile tulpini. Trebuie să fim pregătiți și da România a făcut acești pași.
Deocamdată nu există o linie verde pentru a începe o nouă linie de vaccin momentan metoda de acum protejează foarte bine împotriva primelor semne de boală și protejează mai bine decât imunizarea dobândită prin trecerea prin boală.” , a afirmat ministrul Sănătății.

blank