Ioana Mihăilă anunță că ne pregatim de al patrulea valul de COVID
Actualitate, Featured

Ioana Mihăilă anunță că ne pregatim de al patrulea valul de COVID

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a declarat că autoritățile sunt pregătite deja de valul patru reprezentat de tulpina Delta.

Ioana Mihăilă: „Ne pregătim de valul patru încă de la finalul valului trei”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că a observat că numărul cazurilor cu această variantă e în creștere. „Ne pregătim de valul patru încă de la finalul valului trei. Ce trebuie să fim conștienți e că și în țările în care au crescut cazurilor nu a crescut semnificativ. Chiar dacă au crescut cazurile, persoanele vaccinate nu au risc.

Tulpina delta e la fel de contagioasă în orice țară. În acest momet numărul de infectări e în creștere. Există localități unde sunt mai multe cazuri de zece, dar există semne de răspândire comunitară. Ne așteptăm să crească numărul de cazuri și în România.

Nu pot să spun că o să fie reluate restricțiile”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, la un post tv .

Andrei Baciu: „Varianta Delta se răspândeşte foarte repede. Avem câteva săptămâni în care putem să ne pregătim”
Andrei Baciu anunţă că în curând varianta Delta ar putea face probleme şi în România. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat că mai avem la dispoziţie doar câteva săptâmâni să ne pregătim de valul patru al pandemiei.

„Mai sunt câteva săptămâni, inclusiv pe estimările și pe predicțiile pe care le avem de la INSP și dacă ne uităm în alte părți. Spre exemplu, în UK, la începutul lunii mai erau foarte puține cazuri cu această variantă Delta și a ajuns în mai puțin de două luni să câștige foarte mult teren și să ducă la amplificarea numărului de cazuri. Deci, vorbim de 6-7-8 săptămâni în care am putea să nu avem probleme din cauza variantei Delta, dacă ne uităm și la ce se întâmplă în alte părți la nivel european. Vedem Anglia, Portugalia, Spania”, a spus Baciu la Tv.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat că luna septembrie poate să fie un moment dificil, dar a îndemnat din nou să ne uităm la exemplul Angliei, al Spaniei, Portugaliei, țările central și vest-europene. Aici, chiar dacă este un procent mare de populație vaccinată, există totuși un număr important de cazuri. Însă avantajul unei rate mari de vaccinare este că nu ai fatalități, nu ai decese.

Întrebat ce vor face autorităţile pentru a-i convinge pe români să se vaccineze, secretarul de stat a spus că lupta se duce în mediul rural, pentru că în mediul urban mare, comunitățile au deja un grad ridicat de imunizare.

„Problematică rămâne însă în continuare abordarea în mediul rural, unde există în continuare un număr important de localități care nu au inițiat demersuri de vaccinare”, a mai precizat secretatul de sta în Ministerul Sănătăţii.

blank