Ioana Ene Doghioiu
Actualitate, Featured

Ioana Ene Dogioiu spune că Guvernul a primit două peste față de la CCR

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu arată faptul că decizia CCR privind revocarea Avocatului Poporului forțează actuala coaliție să vină cu o reformă de fond și nu doar cu ”maziliri și petarde”.

De asemenea, Ioana Ene Dogioiu consideră că actuala coaliție face acum exact aceleași gesturi pe care le califica drept ”abuzuri” în timpul guvernării PSD.

”Personal, nu pot decât să salut faptul că CCR obligă Parlamentul la această reformă reală sub presiunea unui subiect care arde majoritatea.

Da, este penibil că a fost nevoie ca o instituție atât de decredibilizată și criticată precum CCR să ceară majorității să facă ceea ce trebuia să fie menirea acestei majorități, adică reforma. Dar adevărul formulat nu poate fi ignorat.

Am mai văzut marți cum și alte proaste obiceiuri supraviețuiesc. Ținerea în bănci a parlamentarilor Puterii la moțiunile de cenzură a fost folosită de toate partidele pe rând și toate partidele pe rând au contestat-o la adversari. A intrat în acest sistem și partidul antisistem din majoritate.

Este o practică sigură de control al disciplinei de partid, dar anulează libertatea votului și transformă orice moțiune într-o mascaradă. Și este o formă indirectă de vot “împotrivă” imperativ.

Jocul politic are riscuri, dacă pui pe liste trădători la un moment dat trebuie să plătești, iar pentru toate acestea soluția nu este schimonosirea democrației.

Ce a fost verificat, de fapt, marți în Parlament? Nu susținerea Guvernului, ci controlul președinților partidelor majorității asupra parlamentarilor proprii. Dar nu acesta e scopul unei moțiuni.

Dacă propovăduim reforma, ea începe prin nerepetarea celor pe care le-am criticat și criticându-le ne-am ridicat și am ajuns la putere. Și continuă prin modificări consistente, bine țintite și gândite.

Nu e simplu, nu e rapid, dar soluțiile de fond reprezintă singura cale solidă de a schimba ceva temeinic în România. Altfel nu vor reuși decât să valideze ceea ce în opoziție numeau abuzuri.

Din păcate, până acum nu s-au ținut decât de maziliri, de împărțeli și de petarde. Au luat în plin două decizii în unanimitate de la CCR, în privința conducerilor TVR și SRTV și a Avocatului Poporului.

Primele șase luni au fost pierdute și nu există niciun semn că va fi altfel în următoarea perioadă. A valida așa ceva înseamnă asumarea ratării acestor patru ani cu efectele de rigoare în 2024.”, scrie Ioana Ene Dogioiu, într-un editorial în Spotmedia.

blank