Actualitate, Stiri, Ultima Ora

INVESTIGAŢIE. „Regele Pădurilor” scotea din bancă, cu sacoșa, milioane de euro pentru șpagă

Gheorghe Ceteraș, acuzat că a dat mită pentru retrocedarea frauduloasă a mii de hectare de pădure, a atras atenția autorităților atunci când a făcut retrageri uriașe în numerar. Procurorii DNA spun că banii au fost folosiți ca șpagă. Ancheta în cazul retrocedării ilegale a 5.134 hectare de teren forestier, situate pe raza comunei Gura Teghii (Buzău), a început după ce unul dintre oamenii de afaceri implicați în dosar, Gheorghe Ceteraș, a făcut retrageri uriașe de numerar din bancă.

04-paul-beganucampusbuzauro-465x390

Este vorba de cazul în care afaceristul este acuzat de mituirea fostului prefect de Buzău, Paul Beganu, a fostului președinte al Judecătoriei Pătârlagele Neculae Toader și a unui fost angajat Romsilva, Ion Irimia. În schimbul șpăgilor, aceștia au făcut tot posibilul ca Ceteraș să primească miile de hectare. După punerea în proprietate, Ceteraș a vândut întreaga suprafață unei societăți străine, cu suma de 99.787.721 de lei, aproximativ 21,7 milioane de euro.

Tranzacția a avut loc pe 15 iunie 2011. La câteva zile după ce banii i-au fost virați în cont, Ceteraș a retras din bancă 1.507.500 de euro (17 iunie 2011), 1.507.500 de euro (20 iunie 2011), 1.005.000 de euro (22 iunie 2011) și 1.005.000 de euro (24 iunie 2011). Potrivit DNA, aceștia bani au fost folosiți pentru a-i plăti pe funcționarii statului.

Tranzacții suspecte

Tranzacțiile au fost considerate suspecte de Oficiul Naţional de Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, care a sesizat procurorii pentru verificări suplimentare. În acest dosar sunt zeci ore de înregistrări ambientale, iar mai mulți funcționari au recunoscut mai multe ilegalități care se făceau în Primăria din Gura Teghii și la Prefectura Buzău.

„Dumitru Buțan” este martor sub acoperire în acest dosar și a dat o declarațiecheie în acest dosar. Acesta era reprezentantul unei societăți foresteriere din Luxemburg, interesată de achiziția a sute de hectare de pădure, iar în martie 2011 a avut o întâlnire cu Ceteraș la o pizzerie din orașul Nehoiu (Buzău).

Mita la judecător

Potrivit lui „Dumitru Buțan”, i-a spus că nu are nici un fel de probleme cu reconstituirea dreptului de proprietate întrucât „i-a dat personal judecătorului, care instrumenta cauza suma de 250.000 euro”. „Bani pe care el, personal, i-a înmânat judecătorului la domiciliul acestuia din urmă, care îl aștepta în papuci de casă”, a povestit martorul. După o lună de la discuție, în aprilie 2011, Ceteraș câștiga procesul la Pătârlagele (Buzău).

Curtea Supremă a decis săptămâna trecută arestarea lui Beganu, Ceteraș și a avocatului Mihail-Cosmin Vasile. Irimia și Toader sunt cercetați în libertate.

„Îți spun ce se aude, la Gura Teghii, în jur de un milion de euro”

Consilierul-juridic Ștefan Feraru de la Prefectura Buzău a făcut, pe 20 octombrie 2014, un denunț la DNA, în care a spus că Ceteraș i-a dat o șpagă de 23.000 de euro și 10.000 lei, prin intermediul avocatului Mihail- Cosmin Vasile. Feraru: „Prefectul Beganu Paul i-a spus lui Ceteraș Gheorghe să se ocupe și de mine, în sensul să-mi dea și mie 10 – 15.000 de euro și, în aceste împrejurări, Ceteraș l-a rugat pe el să-mi dea această sumă de bani. Tot avocatul mi-a mai spus că auzind suma pe care trebuia să mi-o dea i-a replicat lui Ceteraș Gheorghe că suma de 15.000 euro este prea mică, ținând cont că eu am venit special de la Brașov pentru a mă prezenta la instanță, în dosarul de la Judecătoria Pătârlagele, și că trebuie să-mi dea suma de 25.000 euro, lucru cu care Ceteraș a fost de acord”.

Interceptări ambientale

Ștefan Feraru a avut o discuție, pe 21 octombrie 2014, înregistrată ambiental, cu avocatul Mihail – Cosmin Vasile, despre șpăgile date de Ceteraș.

Feraru: Bine! Se-aude… eu îți spun ce se-aude… la Gura Teghii în jur de un milion de euro…

Vasile: Doamne ferește…

Feraru: Serios! N-auzi…? M-am speriat… când am auzit!

Vasile: Mă, Gabi, nici eu n-am luat atât! Dă-o în …

Feraru: Nu știu cât au luat ei!

Vasile: Dă-o în … că nici eu n-am luat atât!

Feraru: Au luat și ei jumăte, dă-i în …

Vasile: Ce să ia jumate, mă? Cinci sute de mii?

Feraru: Da!

Vasile: N-a luat, mă!

Feraru: Du-te, mă!

Vasile: Gabi, vrei să-ți spun ceva, Gabi? Le știu sumele, mă!

Feraru: Îm!

Vasile: Eu le știu… păi, da’…

Feraru: Hai, mă, c-au luat, mă!,

Vasile: Băi, Gabi!

Feraru: … nu ieșea așa…

Vasile: Îm-îm! Greșit! Toată lumea le-a… le-a făcut nu știu ce…

Feraru: Le-a înflorit, ă?

Vasile: Rău! Ascultă-mă, ce spun! Știu sumele .. Am văzut și… așa… știi? N-am avut eu treabă, nu m-am dus, n-am… …

Feraru: N-a fost și DNA-ul de a întrebat de ei?

Vasile: De cine?

Feraru: De dosaru’ ăsta! Și am înțeles că ăștia de lângă… cum îi cheamă?… să nu recunoască, dracului!

Vasile: Ce să ia, mă?

Feraru: O sută de mii de euro!

Vasile: Doamne ferește! Feraru: Ai grijă să nu recunoască, dracului!

Cine a luat mita

Gheorghe Ceteraș este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, cumpărare de trafic de influență și de trei șpăgi uriașe:

● Paul Beganu, prefect Buzău: 1.000.000 de euro;

● Ion Irimia, angajat Romsilva: 1.000.000 de euro;

● Neculae Toader, fost președinte al Judecătoriei Pătârlagele: 250.000 de euro.

„Rate” de 500.000 de euro

Un alt martor important în dosar, Marcel Ionescu, apropiat al lui Gheorghe Ceteraș, a explicat că știa cum s-au dat banii către funcționarii statului. De exemplu, în cazul lui Ion Irimia, el a povestit că un milion de euro a fost dat în două tranșe: 500.000 de euro și sub forma unor acțiuni denominate în valută, emise de BNR. Irimia era o persoană influentă printre șefii Romsilva, dar și la Prefectura Buzău, și este cel care i-a prezentat lui Ceteraș pădurea ce urma să fie retrocedată. Pe 15 noiembrie 2014, Irimia a fost filat ambiental, de serviciile secrete, la un restaurant din comuna Cornu (Prahova) atunci când discuta cu un apropiat detaliile șpăgii. El recunoaște că a avut „partea lui” pe care nu o va restitui pentru că el nu „apare undeva”.

„Rechinul” de pădure a devorat 11.000 de hectare

„Evenimentul zilei” a dezvăluit, în ediția din 6 decembrie 2012, că retrocedarea a 5.134 de hectare de pădure de la Gura Teghii este dubioasă, iar statul a fost păgubit cu ajutorul unor funcționari și al unor magistrați.

Un fost muncitor necalificat în zootehnie, Gheorghe Ceteraş, a ajuns milionar în euro şi proprietar peste mii de hectare de pădure. El a reușit să facă acest lucru după ce a cumpărat drepturile litigioase ale societății Forestiera Ardeleana, în schimbul a 160.000 de euro, de la un presupus moștenitor, pensionarul Gheorghe Poenaru.

A urmat un proces rapid, iar în instanță consilierii Prefecturii Buzău și ai Consiliul Local Gura Teghii s-au străduit să nu-l deranjeze pe Ceteraș. Cel care a semnat actul de împroprietărire a fost Beganu. Imediat după ce s-a trezit proprietar, Ceteraş a vândut pădurea unei societăţi germane, cu un profit fabulos, aproximativ 20.000.000 de euro.

În februarie 2013, „Evenimentul zilei” a dezvăluit că pe aceeași rețetă, Ceteraș a reușit la Tribunalul Covasna o altă retrocedare dubioasă, în baza drepturilor Forestiera Ardeleana: 5.754 de hectare de pădure.

Doi dintre magistrații care făceau parte din completul de judecată, Lorand Andrras Ordog și Gabriel Uță, sunt cercetați în dosarul „Retrocedărilor imobiliare”, în care sunt arestați deputații Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam.

blank