Stiri, Ultima Ora

Inundaţii istorice pe Dunăre!

Guvernul va primi luni un raport actualizat despre debitul fluviului

 inundatii-dunare

Vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat duminica dupa-amiaza ca, in urmatoarele zile, debitul pe Dunare va ajunge la 13.500 metri cubi pe secunda, neexistand la acest moment riscul ca apele sa depaseasca digurile dunarene.

Liviu Dragnea a subliniat ca viitura va stationa pe teritoriul Romaniei vreme de 4-5 saptamani, astfel ca se pune problema rezistentei digurilor sub presiunea constanta a apelor.

“Debitele prognozate, ca si maxim pentru zilele urmatoare, sunt in jurul a 13.500 metri cubi pe secunda, debit la care se va ajunge in data de 22 mai. Practic, in data de 20 mai — 13.300, in 21 mai 13.400. (…) Avem, in schimb, aceasta viitura care va stationa pe teritoriul romanesc intre 4-5 saptamani si va presa digurile. Nu mai avem riscul de a fi depasite digurile, in schimb avem riscuri generate de rezistenta digurilor. Digurile care sunt realizate de-a lungul Dunarii sunt de doua zile sub observatia colegilor de la Apele Romane pentru a observa daca cumva apar eroziuni”, a spus acesta.

Vicepremierul a adaugat ca autoritatile sunt pregatite pentru a interveni rapid acolo unde este nevoie, cu “peste un milion de saci de nisip, cu toate fortele si mijloacele necesare”, insa nu se pune, la acest moment, problema evacuarii localitatilor afectate.

“O sa solicitam ca si din partea armatei, forte umane, masini si utilaje de interventie, elicoptere sa fie in stare de alerta numai pentru a fi solicitate in caz de nevoie urgenta si sa fie in corelare cu fortele Ministerului de Interne, inclusiv cu fortele aeriene ale MAI. (…) La solicitarea premierului, din toate judetele care sunt limitrofe cu judetele dunarene vizate, au toate la aceasta ora toate dispozitivele consemnate atat din partea Inspectoratului pentru Situatii de urgenta, cat si din partea celor de la Apele Romane, cu masini, cu utilaje, cu resurse umane. Suntem pregatiti sa intervenim oriunde apar, daca vor aparea, eroziuni”, a mai spus Dragnea.

Potrivit acestuia, intr-un singur punct eroziunea digului este deja in stare avansata, la Bentu, dar “acolo se lucreaza si, intr-o zi sau doua, lucrarile de aparare vor fi finalizate”.

Liviu Dragnea a precizat totodata ca in cursul zilei de luni, impreuna cu vicepremierul Gabriel Oprea, ii va prezenta premierului Victor Ponta planul de actiune in detaliu, adaugand ca timp de cel putin doua zile va institui, la Craiova, un centru de comanda pentru a monitoriza si supraveghea digurile dunarene.

De asemenea, acesta ii va propune premierului Victor Ponta ca si Guvernul Romaniei sa acorde ajutor Serbiei si Bosniei, de asemenea grav afectate de viitura, un sprijin material, la fel cum fac si alte state din Europa.

“Maine o sa ii propunem premierului sa trimitem si noi un sprijin material, alimente, paturi, apa si medicamente in Serbia si Bosnia. in schimb nu putem trimite niciun fel de utilaje sau pompe pentru ca vrem sa fim pregatiti pentru noi, pentru orice scenariu. (…) Toate tarile din Europa ajuta Bosnia si Serbia”, a spus Dragnea, adaugand ca la acest moment nu a fost efectuata o evaluare a sprijinului pe care Romania l-ar putea acorda.

Liviu Dragnea a mai anuntat ca luni, la ora 10.00, va fi convocat Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, care va fi condus de catre premierul Victor Ponta.

Viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea a convocat duminica, la Palatul Victoria, comandamentul ministerial pentru situatii de urgenta din cadrul Departamentului de Ape, Paduri si Piscicultura, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Administratia Nationala de Meteorologie, Hidroelectrica si Departamentul pentru Energie pentru a discuta despre evolutia Dunarii, scenariile aferente si planul de actiune, anunta Biroul de presa al Guvernului.