Economic, Stiri

Întreprinzătorii contrazic optimismul ministrului Voinea

Aceştia nu prea simt ieşirea din criza economică şi nu cred că se va întâmpla nici în 2014

 ministrul Voinea

Rogojinaru, CNIPMMR: „Este greu de spus că s-a terminat criza. Este foarte frumoasă declaraţia domnului ministru Voinea, însă nu foarte mulţi întreprinzători din România au această senzaţie”. Cucoşel, UGIR Maramureş: „În acest moment este destul de riscant ca firmele să apeleze la creditele băncilor pentru că se ridică o problemă, de unde le rambursăm” şi „Criza economică nu s-a terminat, nu cred că se va termina în anul 2014”. Cam acestea sunt părerile afaceriştilor din ţară.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, încurajează populaţia şi firmele să acceseze împrumuturi de la bănci pentru consum şi investiţii, întrucât economia românească şi-a revenit după criză. „În 2014 creşterea economică va fi mult peste aşteptările pe care s-a construit bugetul. Revenirea consumului pe primele luni va duce la o creştere economică mai mare şi tocmai pentru că economia îşi revine vreau să transmit mesajul că oamenii trebuie să aibă încredere să consume, firmele să aibă încredere să se împrumute ca să investească, băncile să aibă încredere să finanţeze pentru investiţii şi consum”, a declarat, recent, Voinea la un eveniment de specialitate.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, a afirmat că este greu de spus că s-a terminat criza, precizând că nu foarte mulţi întreprinzători din România au această senzaţie.

„Este greu de spus că s-a terminat criza, fiecare aici are opinia sa. Este foarte frumoasă declaraţia domnului ministru Liviu Voinea, însă nu foarte mulţi din această ţară au această senzaţie. Nu cred că este o afirmaţie electorală, poate că are şi o tentă electorală, domnia sa a făcut referire strict la cifrele avute la dispoziţie şi atunci din punct de vedere al cifrelor stăm foarte bine, în schimb realitatea din stradă este un pic diferită. Cred că a vrut să injecteze optimism în economie. La cât de greu merg lucrurile şi la cât de greu se întâmplă şi se mişcă IMM-urile în România, un pic de optimism este binevenit orice s-ar spune şi orice ar crede unii sau alţii”, a declarat, pentru Curierul Naţional, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru.

„A crescut cifra de afaceri, dar profitul a scăzut pentru că s-au majorat costurile cu salariile, nu ştiu ce indicatori a avut în vedere când a vorbit de creştere economică pentru că situaţia în practică nu relevă creştere economică. În acest moment este destul de riscant ca firmele să apeleze la creditele băncilor pentru că se ridică o problemă, de unde le rambursăm. Situaţia din primul trimestru nu este roz, vânzările şi puterea de cumpărare au scăzut, la fel şi cifra de afaceri. Criza economică nu s-a terminat, nu cred că se va termina în anul 2014. De asemenea, creşterea economică este destul de mică raportat la creşterea accizelor, însă efectele se vor vedea în viitor. Afirmaţiile au fost făcute mai mult în scop electoral, în practică situaţia este tot mai dificilă”, a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele UGIR Maramureş, Constantin Cucoşel.

De asemenea, Voinea a reamintit că IMM-urile au la dispoziţie surse proprii de finanţare, care pot proveni din neimpozitarea profitului reinvestit, de la 1 iulie, dar şi surse bancare, făcând referire la schema de împrumuturi bancare cu 50% garanţii de la stat, pentru care există un total disponibil de patru miliarde lei, sumă împărţită între stat şi bănci.

Adoptarea monedei euro de către România, anunţată de Guvern pentru 1 ianuarie 2019, va fi benefică IMM-urilor întrucât va dispărea riscul valutar, costul finanţării se va diminua, iar mediul de afaceri va rămâne stabil, a mai spus Liviu Voinea.

„Vreau să dau un mesaj despre adoptarea euro, Guvernul şi-a asumat deja, a făcut anunţul şi la Bruxelles că la 1 ianuarie 2019 România va adopta moneda euro. (…) De ce trebuie să intereseze IMM-urile? Pentru că dispare riscul valutar. Apoi va scădea costul creditării”, a afirmat Voinea. El a arătat că nu ştie la ce curs euro/leu va intra România în zona euro, însă că pe termen scurt riscul valutar se va diminua, iar pe termen mediu şi lung va dispărea.

„Să dea Dumnezeu să aibă dreptate, realitatea o ştiu mult mai bine cei de la Ministerul de Finanţe, dacă şi Banca Naţională a României consideră că este corect aşa, ar fi foarte bine. Teoretic trecerea la moneda euro are numai lucruri benefice. Ce va fi şi cum va fi este greu de spus, dar sperăm să fie bine, să aibă o influenţă pozitivă”, a precizat Liviu Rogojinaru.

blank