Intel ar putea cumpăra producătorul de cipuri GlobalFoundries, pentru 30 de miliarde de dolari, potrivit publicaţiei Wall Street Journal, citată de Reuters.

Achiziţia ar fi logică, având în vedere problemele de producţie ale Intel şi deficitul de semiconductori la nivel mondial, dar ar fi şi mai justificată dacă preluarea ar fi urmată de o vânzare mai mare a producției.

Fabricarea cipurilor este costisitoare şi dificilă, astfel încât majoritatea companiilor fie proiectează, fie produc.

GlobalFoundries este producătoare de cipuri, dar Intel le face pe ambele, iar directorul general Pat Gelsinger şi-a deschis fabricile pentru a rivaliza cu proiectanţii de semiconductori pentru a distribui costurile.

GlobalFoundries ar aduce clienţi şi tehnologie, deşi compania, deţinută de fondul suveran Abu Dhabi Mubadala Investment, nu este în discuţii, potrivit Journal.

Riscul este ca clienţilor GlobalFoundries să nu le placă implicarea Intel. În plus, investitorilor le place specializarea. Intel este evaluată la de 3 ori veniturile.

Companiile concurente specializate Advanced Micro Devices şi Taiwan Semiconductor Manufacturing sunt evaluate la de 8 ori, respectiv de 11 ori veniturile.

AMD este implicată în această poveste şi într-un alt mod. Compania a deţinut GlobalFoundries dar a decis până la urmă că independenţa se potriveşte cel mai bine ambelor părţi. De atunci, acţiunile AMD au crescut de peste 30 de ori. Poate cumpărând, combinând şi apoi separând operaţiunile de fabricaţie, Intel poate desfăşura ambele operaţiuni, de proiectare şi de producţie.