Întâlnire la nivel înalt! Guvernul va susţine Comisia Europeană în vederea adoptării cât mai rapide a reglementărilor aferente exerciţiului financiar multianual 2021 – 2027, a declarat joi premierul Ludovic Orban, la finalul întâlnirii cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget şi administraţie, aflat într-o vizită la Bucureşti.
Întâlnire la nivel înalt! Ludovic Orban și comisarul european Johannes Hahn, dicuți despre bugetul multianual 2021-2027

Întâlnire la nivel înalt! Ludovic Orban și Comisarul Europeam Johannes Hahn de astăzi a fost o discuţie extrem de importantă pentru că a vizat aspecte fundamentale privitoare la viitorul Uniunii Europene, cu precădere am discutat problema exerciţiului financiar multianual, a bugetului UE pe 2021 – 2027 şi, de asemenea, am purtat o discuţie privitoare la Planul de relansare economică al Uniunii Europene şi cu specificitate pe structura Planului naţional de Rezilienţă şi Recuperare. În discuţiile pe care le-am purtat, am evidenţiat că noi vom susţine Comisia Europeană şi poziţia noastră va fi aceea de a sprijini adoptarea cât mai rapidă a tuturor reglementărilor necesare, astfel încât atât bugetul UE, reglementările aferente exerciţiului financiar multianual să fie adoptate într-un termen cât mai scurt şi, de asemenea, toate detaliile legate de Programul de relansare economică, care a fost adoptat de Consiliul European”, a declarat premierul.

Acesta consideră că un dialog şi o cooperare apropiată între Comisia Europeană şi guvernele ţărilor europene sunt extrem de importante pentru ca toate oportunităţile care s-au născut din deciziile europene, atât cele privitoare la bugetul UE, cât şi cele privitoare la Facilitatea de Recuperare şi Rezilienţă să poată să genereze o relansare cât mai rapidă a economiei la nivel european. Aceasta relansare economică se va face ținându-se cont de priorităţile care au fost fixate de Comisie, legate de Europa inteligentă, legate de investiţii serioase în inovare, cercetare-dezvoltare, soluţii inteligente de digitalizare, de asemenea prioritatea privitoare la o Europă verde cu atingerea obiectivelor care sunt stabilite în reglementările adoptate la nivel european, a mai spus Orban.
Întâlnire la nivel înalt! Ludovic Orban și comisarul european Johannes Hahn, dicuți despre bugetul multianual 2021-2027

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban
Întâlnire la nivel înalt! Ludovic Orban și comisarul european Johannes Hahn, dicuți despre bugetul multianual 2021-2027

Ludovic Orban: Îi mulțumesc domnului Johannes Hahn, comisar european pentru buget și administrație.

I-am mulțumit, de asemenea, domnului comisar european, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o, pentru poziția constant favorabilă pe care a avut-o, în cursul negocierilor, în relația cu România. Discuția de astăzi a fost o discuție extrem de importantă, pentru că a vizat aspectele fundamentale privitoare la viitorul Uniunii Europene. Cu precădere am discutat problema exercițiului financiar-multianual, a bugetului Uniunii Europene pe 2021-2027 și, de asemenea, am purtat o discuție privitoare la planul de relansare economică al Uniunii Europene, cu specificitate pe structura Planului național de reziliență și recuperare. În discuțiile pe care le-am purtat, am evidențiat că noi vom susține Comisia Europeană și poziția noastră va fi aceea de a sprijini adoptarea cât mai rapidă a tuturor reglementărilor necesare, astfel încât atât bugetul Uniunii Europene, reglementările aferente exerciţiului financiar multianual să fie adoptate într-un termen cât mai scurt şi, de asemenea, toate detaliile legate de programul de relansare economică care a fost adoptat de Consiliul European.
orban

Considerăm că un dialog și o cooperare apropiată între Comisia Europeană și guvernele țărilor europene, guvernul pe care îl conduc, sunt extrem de importante, pentru ca toate oportunitățile care s-au născut din deciziile europene, atât cele privitoare la bugetul Uniunii Europene, cât și cele privitoare la facilitatea de recuperare și reziliență, să poată să genereze o relansare cât mai rapidă a economiei la nivel european. Sigur, ținând cont de prioritățile care au fost fixate de Comisie, legate de Europa inteligentă, legate de investiții serioase – inovare, cercetare, dezvoltare, soluții inteligente, digitalizare. De asemenea, prioritatea privitoare la o Europă verde, cu atingerea obiectivelor care sunt stabilite în reglementările adoptate la nivel european. Îi mulțumesc domnului Hahn și pentru colaborarea foarte bună pe care am avut-o, domnul Hahn fiind la al treilea mandat; în mandatul anterior, am avut relații extrem de serioase, cât s-a ocupat de portofoliul important de vecinătate și de extinderea Uniunii Europene, fiind un partener extrem de apropiat de România. De asemenea, îi mulțumesc pentru colaborarea foarte bună pe care o avem și îl asigur că între Guvernul României și domnia sa este o comunicare permanentă, un dialog și o susținere a tuturor demersurilor care pot să ducă la decizii benefice la nivel european.