Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Geneva pentru discuţii cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, după o trecere
International

Întâlnire decisivă la Geneva între secretarul de stat american Antony Blinken şi înalţi oficiali ruşi pe tema crizei din Ucraina

Diplomaţi de rang înalt din SUA şi Rusia urmează să se întâlnească vineri în Elveţia, la Geneva, pentru a discuta despre tensiunile în creştere din Ucraina, după ce o serie de întâlniri între oficialii celor două părţi în ultima săptămână nu au adus niciun progres.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Geneva pentru discuţii cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, după o trecere prin Europa menită să consolideze angajamentele aliaţilor americani de a sancţiona Rusia dacă aceasta va continua cu o invazie în Ucraina.

Speranţele Washingtonului de a construi un front de opoziţie faţă de Moscova au fost îngreunate de comentariile preşedintelui american Joe Biden la o conferinţă de presă de miercuri, în care a prezis că Rusia va „intra” în Ucraina şi a spus că Moscova va plăti scump.

Rusia a masat zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuieşte un nou asalt asupra unei ţări pe care a invadat-o în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea, scrie Mediafax. Rusia neagă că plănuieşte un atac, dar spune că ar putea lua măsuri militare nespecificate dacă nu este îndeplinită o listă de cereri, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu primi niciodată Ucraina în organizaţie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre comentariile lui Biden, a declarat că Rusia a primit avertismente similare de cel puţin o lună. „Credem că acestea nu contribuie în niciun fel la dezamorsarea tensiunii care a apărut acum în Europa şi, mai mult, pot contribui la destabilizarea situaţiei”, a declarat Peskov.

Miercuri, la Kiev, Blinken a încercat să reasigure Ucraina de sprijinul Statelor Unite. Blinken, înainte de a se întâlni joi la Berlin cu oficiali germani, francezi şi britanici, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminentă.

Adjunctul lui Blinken, Wendy Sherman, şi adjunctul lui Lavrov, Serghei Ryabkov, s-au întâlnit de asemenea la Geneva săptămâna trecută, unde ambele părţi au expus poziţii aparent ireconciliabile.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy s-a adrest joi pe Twitter „marilor puteri” amintindu-le că nu există incursiuni minore şi naţiuni mici. „La fel cum nu există victime minore şi durere mică din cauza pierderii celor dragi”.