Este criză de cadre medicale la Institutul Marius Nasta, una dintre principalele unități sanitare COVID din țară. Managerul spitalului, Beatrice Mahler, a declarat la Digi24 că au expirat contractele încheiate pe șase luni în starea de urgență și că sunt scoase la concurs posturi doar pe perioadă de o lună, ceea ce le face neatractive.

Institutul Marius Nasta, în colaps. Ramâne fără 30 medici

“Problema de acum legată de personal este întreruperea perioadei de contractare pe perioadă determinată. În perioada stării de urgență am făcut contracte pe șase luni, așa că, în acest moment, aceste contracte expiră pentru 30 de persoane.

Legea permite și am scos posturile, sunt publicate pe site-ul institutului pentru o perioadă determinată din nou, dar perioada de angajare este de o lună, cu posibilitatea de prelungire pe perioada stării de alertă.

Aceste posturi nu sunt deloc atractive atât timp cât închei contracte pentru o lună.

Există o posibilitate legislativă, însă nu conferă garanții angajaților și cu siguranță mișcarea forțelor de muncă este extrem de mare în aceste condiții, iar calificarea personalului pentru terapie intensivă durează și este extrem de solicitantă. Aici, trebuie reglate lucrurile cât mai rapid.

Este extrem de dificil de acoperit graficul pe ATI, cu siguranță vom reevalua activitatea”, a explicat Mahler.

Managerul Institutului Marius Nasta a vorbit și despre o modificare a stării pacienților cu coronavirus, în sensul că forma de afectare severă este întâlnită tot mai frecvent, iar în cazul lor, ameliorarea simptomelor se face extrem de lent.

“Parcă lucrurile nu merg așa de repede cum ne-am dorit”, a adăugat Beatrice Mahler.

Ultimul bilanț arată că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate în România 1.111 cazuri noi. De ieri până azi s-au raportat 51 de decese, iar 460 de persoane sunt în stare gravă la ATI.