Actualitate, Featured

Inspecţia Judiciară, ia atitudine fată de acuzatiile presedintelui ICCJ

Inspecţia Judiciară reacţionează după ce preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătoarea Cristina Tarcea, a afirmat că acţiunea disciplinară exercitată pe numele său este „un abuz” şi că întreaga procedură disciplinară are un caracter politic. Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, afirmă că discuţiile despre orice acţiune disciplinară ar trebui să aibă loc în cadrul CSM.

„Punctul de vedere al Inspecției Judiciare a fost exprimat in acțiunea disciplinară din decembrie. De altfel, la acea dată, a fost emis un comunicat de presă în care au fost expuse pe scurt faptele, în limita Ghidului de comunicare, pentru care s-a decis exercitarea acțiunii disciplinare.

Nu sunt abilitat să exprim un punct de vedere cu privire la afirmațiile doamnei președinte Cristina Tarcea şi nici cu privire la înscrisurile pe care domnia sa le-a pus la dispoziția mass media.

Inspecţia Judiciară, ia atitudine fată de acuzatiile presedintelui ICCJ

Pot însă să vă asigur că Inspecţia Judiciară, prin inspectorii de caz, va susţine această acţiune disciplinară, aşa cum se întâmplă în toate celelalte cazuri, în faţa Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, singurul loc unde, în opinia noastră, ar trebui să se desfăşoare astfel de dezbateri”, a declarat Alin Alexandru.

Cristina Tarcea susține în punctul de vedere privind acțiunea IJ, că întreaga procedură disciplinară are un caracter politic și se desfășoară într-o perioadă în care sistemul juridic e subminat sub pretextul reformării. Totodată, Cristina Tarcea spune că nu i s-a permis dreptul la apărare, pentru că nu a cunoscut conținutul procedurii disciplinare pentru a-și putea formula apărări. Şefa ÎCCJ mai susţine că a a fost aflat oficial despre exerciarea acţiunii disciplinare împotriva sa după ce informaţia a apărut în presă.

Secția pentru judecători a CSM a discutat, miercuri, acțiunea disciplinară exercitată în decembrie 2018 de Inspecția Judiciară pe numele Cristinei Tarcea. Acțiunea a fost exercitată deoarece președintele instanței supreme a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu și pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

„În privinţa abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au reținut că preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018. Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispozițiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competența completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor”, informează Inspecția Judiciară, printr-un comunicat de presă.

blank