În anul pandemiei, numărul bebelușilor cu malformaţii deosebit de grave a crescut alarmant, au descoperit medicii. Acest lucru ar putea fi cauzat de infecția cu COVID-19.

Numărul bebeluşilor noui născuți cu probleme grave a crescut cu aproape 30%. În 2020, la Maternitatea Botoşani s-au născut aproape 2.000 de copii. Pentru a proteja mamele şi copiii de virusul care a făcut ravagii în toată lumea, au fost luate măsuri sporite de precauţi. Toruși, o parte din medicii de la Maternitate, în special cei din secţia de Neonatologie, au descoperit un fenomen îngrijorător.

Acestia spun că infecția cu COVID-19 ar putea fi răzpunătoare pentru apariţia unor malformaţii deosebit de grave la bebeluşi, fiind vorba despre copiii ale căror mame au fost bolnave de COVID-19 în primele luni de saricină, informează Adevărul.ro.

Numărul bebeluşilor cu malformaţii a crescut. Ar putea avea legătură cu COVID-19
Medicul Carmen Zaboloteanu, şeful Secţiei de Neonatologie de la Maternitatea Botoşani, presupune că SARS-COV 2 a afectat grav sarcinile. Totul a pornit de la o observaţie simplă, dar tragică. În ultimul an, numărul malformaţiilor congenitale a crescut cu aproape 30%, doar la Maternitatea Botoşani.

„Sunt mai multe cazuri de maflormaţii congenitale grave, cu o creştere de 3-4 ori mai mult decât anii precedenţi”
„Noi am observat cel puţin în ultimele luni, la nivelul Maternităţii, mai multe cazuri de maflormaţii congenitale grave, cu o creştere de 3-4 ori mai mult decât anii precedenţi. S-a întâmplat să vedem chiar 3-4 cazuri de malformaţii severe, aproape incomptabile cu viaţa. În anii precedenţi nu vedeam astfel de cazuri decât odată la 4-5 ani”, spune Carmen Zaboloteanu.

Medicii consideră că aceste malformații ar fi putut fi cauzate de SARS-COV 2, organul cel mai grav afectat fiind inima. „Şi atunci ne-am gândit făcând un studiu retrospectiv că una dintre cauzele pentru care s-au înmulţit malformaţiile congenitale, mai ales cele cardiace, ar putea fi o infecţie cu SARS COV 2 la mame, în timpul sarcinii. Mama poate să nu fie conştientă că are boala, adică poate să fie o formă complet asimptomatică şi nu-şi face analize pentru că nu este necesar. Dar copilul riscă să rămână cu urmări la nivelul organismului pe viitor”, spune Carmen Zaboloteanu.

Un alt medic a ajuns la aceeași concluzie
Și Eugen Prăjinaru, un alt medic de la Maternitatea Botoşani, a ajuns la aceeași concluzie.

„Se pare că infecţiile COVID-19 au afectat sarcinile gravidelor. Din experienţa personală, au fost mai multe malformaţii congenitale vitale în ultimul an decât de obicei, unele legate de infecţii COVID dovedite din familie. Cine ştie câte infecţii nedeclarate au fost. Când o gravidă face o viroză, indiferent de care, mai ales una necunoscută, cum este COVID-19, prezintă un mare risc pentru făt. Aceasta poate să însemne de la avort spontan până la malformaţii din cele mai severe inoperabile, incompatibile cu supravieţuirea. Noi ne-am confruntat cu asemenea cazuri şi nu este deloc plăcut să ştii că ai în salon un pacient fără şanse la viaţă şi o familie care caută răspunsuri”, preciza Eugen Prăjinaru.