Actualitate

Înfrangere pentru DNA: un politician a câștigat bătălia cu procurorii lui Kovesi

 
Procurorii DNA au suferit o înfrângere umilitoare astăzi! Câștigătorul bătăliei e fostul europarlamentar PSD Adrian Severin. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus sechestrul pus pe bunurile şi conturile lui Adrian Severin până la suma de 436.663 de euro, în dosarul în care este cercetat pentru complicitate la spălare de bani.
Adrian Severin
Fostul europarlamentar Adrian Severin scapă de sechestrul pe conturi. Acuzat de complicitate la spălare de bani, acesta s-a plâns că procurorii i-au blocat contul în care încasează salariul de profesor. El este judecat pentru că, pe vremea când reprezenta România la Bruxelles, a încheiat contracte fictive de consultanță în valoare de 100.000 de euro cu mai multe firme.
 
Minuta ședinței de judecată:
”Admite contestaţia formulată de contestatorul Adrian Severin împotriva ordonanței privind luarea măsurii asigurătorii din data de 08 iulie 2015 emisă în dosarul nr.140/P/2013 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie– Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie privind luarea măsurii asigurătorii a sechestrului penal.
Desfiinţează, în parte, ordonanţa contestată şi dispune:
– înlăturarea dispoziţiei privind luarea măsurii asigurătorii a sechestrului pentru suma de 50.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare;
– modificarea măsurii asigurătorii a sechestrului penal până la concurenţa sumei de 436.663 euro/echivalent 1.630.751,46 Ron, în sensul respectării dispoziţiilor art.729 alin.1 lit.b C.pr.civ. şi art.629 C.pr.civ.
 
Menţine celelalte dispoziţii ale ordonanţei contestate.
Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.”
Procurorii DNA îl cercetează, de trei ani, pe fostul europarlamentar Adrian Severin pentru complicitate la spălare de bani. El este acuzat că ar fi încheiat 20 de contracte de consultanţă fictive cu firme înfiinţate chiar de asistenţii săi: Anne-Rose-Marie Jugănaru şi Florin Abraham. Decontările serviciilor prestate de firmele de consultanţă au fost făcute de Adrian Severin la Parlamentul European. Prejudiciul se ridică la 580.000 de lei.
 
În cauză sunt urmăriţi penal şi cei doi asistenţi.
Acestea nu sunt singurele probleme pe care Adrian Severin le are cu justiţia. În septembrie 2013, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă. Adrian Severin a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce negocia cu jurnaliştii de la publicaţia „Sunday Times” sprijinirea unor firme prin depunerea de amendamente în Parlamentul European sau, după caz, respingerea prin vot a acelor amendamente care nu corespundeau cu interesele societăţilor respective.