Inflația din zona
Actualitate

Inflația din zona euro a fost de 5,5% în iunie. S-a situat sub așteptările analiştilor

Inflația din zona euro a fost de 5,5 puncte procentuale în luna iunie, anunță specialiștii din domeniu, precizând că procentul a fost sub așteptările analiștilor. Inflația de bază, totuși, a rămas ridicată.

Datele preliminare indică faptul că inflația din zona euro a fost de 5,5% în iunie, ușor sub previziunile analiștilor. Cu toate acestea, inflația de bază, care exclude energia și alimentele, rămâne în continuare ridicată, la 5,4%. În luna mai, inflația de bază a încetinit la 5,3%, de la 5,6% în aprilie.

Cele mai recente date Eikon arată că inflația totală a atins acum cel mai scăzut nivel din ianuarie 2022. Totuși, ea rămâne în continuare semnificativ peste ținta de 2% a Băncii Centrale Europene.

Disparitate între inflația globală și inflația de bază

Într-o notă de vineri, Bert Colijn, economist senior pentru zona euro la ING, a subliniat disparitatea dintre inflația globală și cea de bază, atribuind-o în primul rând efectelor de bază ale sprijinului guvernamental. El a subliniat că tendința de bază indică în continuare un model dezinflaționist.

În pofida acestei observații, există preocupări persistente cu privire la creșterea susținută a salariilor, mai ales că ratele șomajului au rămas la minime istorice începând cu luna mai.

Decelerarea inflației a fost influențată în special de reducerea prețurilor la energie

Anumite relatări din mass-media au legat inflația de bază de creșterea costurilor biletelor de tren în Germania, care a urmat biletului de sezon cu reducere oferit în anul precedent.

Date fiind circumstanțele, Banca Centrală Europeană, care a majorat recent ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, la 15 iunie, va monitoriza îndeaproape cifrele privind inflația.

Banca Centrală Europeană și-a revizuit previziunile în ceea ce privește inflația globală
În cadrul ședinței privind rata dobânzii, Banca Centrală Europeană a revizuit previziunile sale privind inflația globală și de bază pentru următorii doi ani. Noua prognoză indică o rată medie a inflației de 5,4% pentru acest an, urmată de 3% în 2024 și de 2,2% în 2025.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, și-a exprimat marți, înainte de publicarea ultimelor cifre, punctul de vedere, afirmând că inflația rămâne excesiv de ridicată și că este prematur să considerăm câștigată bătălia împotriva creșterii prețurilor de consum.

blank