Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat la 7,91% luni, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR, anunță Antena 3.
La începutul anului Indicele ROBOR era la 3,02%, mult mai mare comparativ cu ianuarie 2021, atunci când se situa la 1,98%.
Acesta a început să crească în februarie, când Rusia a declanșat război Ucrainei, iar în primăvara lui 2022 a ajuns la 4,25%, de atunci cunoscând o creștere constantă.
ROBOR 19 septembrie
În ceea ce privește indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 8,06%, cât a fost în şedinţa precedentă, mai scrie sursa citată.
Dacă ne raportăm la indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, acesta a scăzut la 8,20% de la 8,22% cât era în şedinţa anterioară.
Evoluţia ROBORULUI este influenţată de mai mulţi factori, printre cei mai importanţi numărându-se politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.