India
International

India investighează un site care pretindea că vinde femei musulmane la licitație

Guvernul  Indian a spus că investighează un site care pretindea că oferă femei musulmane la vânzare, scrie CNN. Este a doua oară în ultimul an când o licitație online falsă, în care sunt folosite ilegal sute de poze cu femei musulmane, a provocat un scandal național în India.

Site-ul a fost creat pe GitHub, o platformă de codare americană deținută de Microsoft care oferă programatorilor din domeniul IT șansa de a face și de a pune la dispoziție programele (software-ul) lor.

Site-ul se numea „Bulli Bai”, un nume compus din două cuvinte folosite în regiuni diferite ale Indiei: primul este un cuvânt vulgar care înseamnă „penis”, iar al doilea se traduce prin „servitoare”, potrivit lui Mohammed Zubair, co-fondator al site-ului Alt News, care se ocupă cu verificarea autenticității informațiilor.

Zubair a spus că site-ul care a iscat scandalul a postat pozele a 100 de femei musulmane, pe care le-a salvat înainte de a fi șterse. Site-ul a fost între timp desființat de GitHub și nu există nicio indicație că ar fi avut vreo altă funcție în afară de a hărțui femeile musulmane și de a le „trola” (trimiterea de mesaje online ofensatoare sau provocatoare la adresa victimei cu scopul de a incita).

„GitHub are politici intrate de mult timp în vigoare împotriva conținutului și a comportamentului care implică hărțuire, discriminare și incitare la violență”, a spus un purtător de cuvânt al GitHub. „Am suspendat contul de utilizator după ce a fost raportată o astfel de activitate care contravine în totalitate politicilor noastre.”

Malala Yousafzai, laureată Nobel, și actrița Shabana Azmi se numără printre victimele site-ului de licitații
Potrivit lui Zubair, care acum ajută poliția să investigheze cazul, erau incluse poze ale laureatei Nobel pakistaneze Malala Yousafzai și a actriței indiene Shabana Azmi. Mai multe jurnaliste și activiste din India au postat de asemenea poze cu ele pe care le-au găsit pe site-ul desființat, cu titlul: „Bulli Bai-a zilei este”.

Site-ul controversat a provocat indignare pe Twitter: politicieni ai partidelor de opoziție au cerut partidului la guvernare, Bharatiya Janata, să ia acțiune împotriva hărțuirii pe internet, în special, a femeilor musulmane.

„Să vinzi pe cineva online este o crimă online și cer poliției să ia acțiune imediat”, a scris liderul Congresului din India. El a mai scris că infractorii merită pedepse adecvate și care să dea un exemplu pentru viitor.

„Întreg site-ul pare să fi fost creat cu intenția de a înjosi și insulta femeile musulmane”, a scris jurnalista Ismat Ara într-o plângere înaintată poliției din Delhi. Ara este una din femeile care și-au găsit pozele postate pe acest site.

Este al doilea scandal de acest gen din India. Primul a avut loc anul trecut

Nu este prima dată când femeile musulmane din India au avut de-a face cu acest gen de hărțuire online. În luna iulie a anului trecut, poze cu mai mult de 80 de femei musulmane, printre ele, jurnaliste, scriitoare și influencer-e, au fost postate pe o aplicație falsă numită Sulli Deals („Oferte sulli”). „Sulli” este un termen disprețuitor pentru femeile musulmane, folosit de obicei de bărbații indieni cu preferințe politice de extremă dreapta.

Utilizatorilor li se oferea șansa de a cumpăra femeile ca pe niște produse în cadrul unei licitații. Site-ul asociat aplicației era găzduit tot de platforma GitHub. În ultimii ani, infracțiunile anti-musulmane motivate de ură s-au înmulțit. Unele state indiene au adoptat legi care sunt criticate pentru că au contribuit la divizarea religioasă.

O utilizatoare de pe Twitter din India a spus că pozele ei au fost folosite în ambele incidente. „M-am auto-cenzurat, aproape că nu mai vorbesc aici (pe Twitter), dar în continuare sunt vândută online, sunt o ‘ofertă’”, a scris ea pe Twitter. „Câte oferte online mai trebuie să apară până când se vor lua măsuri?”