India a devenit, vineri, a treia țară care depășește pragul de un milion de infectări cu noul coronavirus, după Brazilia și Statele Unite, record de infectări, 34.956, țara care deja se afla pe locul 3 la nivel mondial în ce privește totalul contaminărilor, a depășit și cifra de un milion de cazuri. Cei mai afectați de efectele bolii dar și de cele economice sunt cei mai săraci și marginalizați dintre indieni.

O societate plină de inegalitate și contradicții, India este exemplul dureros care arată că cei mai săraci sunt cei care suferă cel mai mult când vine vorba de astfel de crize majore – Când Amitabh Bachchan, un actor de la Bollywood, a fost testat pozitiv pentru coronavirus, a fost imediat internat într-un spital de lux din Mumbai, deși suferă doar de simptome ușoare. În același timp, cei mai săraci indieni sunt refuzați de spitale deși suferă simptome agresive, iar unii dintre ei sunt în stare critică. Lipsa paturilor, echipamentului și personalului medical suficient face ca întreg sistemul medical indian să se clatine sub greutatea pandemiei.

Deși 270 de milioane de oameni au ieșit din sărăcie în India între 2006 și 2016, inegalitățile din această țară sunt încă imense – 10% din populația țării deține 77% din bunăstarea ei, iar această prăpastie continuă să crească.

Pe lângă lipsa de acces la servicii de sănătate, pentru 74 milioane de oameni care trăiesc și muncesc umăr la umăr în cartiere mărginașe, distanțarea socială este imposibilă. Apa potabilă este puțină, fapt ce îi face și mai predispuși la a contracta boala.