Politic

Independentul Ioan Ghise ii da peste nas DNA-ului

Senatorul independent Ioan Ghise a obisnuit opinia publica cu declaratii incendiare, cu luari de pozitie inedite si chiar socante, deci cu faptul ca este si va ramane un nonconformist. Nici in aceste zile, senatorul Ghise nu se dezminte si spune ca afirmatia, potrivit căreia Parlamentul blochează justitia, este o minciuna. Pentru a fi mai sigur ca lumea intelege mesajul sau, parlamentarul nu a recurs la deja celebrele postari in spatiul online ci si-a precizat pozitia, la microfon, in plenul Senatului:
 
Ioan Ghise
 
„Unii dintre cei care se exprimă în spaţiul public, indiferent că este vorba de ziarişti, cetăţeni de bună-credinţă sau politicieni, afirmă că Parlamentul – în unele cazuri particulare, Senatul sau Camera Deputaţilor – sunt autorităţile care blochează bunul mers al justiţiei (…) justiţia, mai bine zis, Ministerul Public este liber să trimită oricând în judecată oricare dintre parlamentari, dacă şi-a finalizat cercetarea penală, pentru care, de asemenea, este liber s-o efectueze. Abuz constituţional au făcut ministrul justiţiei, procurorul general când au cerut Senatului să încuviinţeze „formularea cererii de începere a urmăririi penale” în cazul unor colegi senatori: doamna senator Ecaterina Andronescu, respectiv domnul senator Şerban Mihăilescu, foşti miniştri şi actuali senatori.
Situaţia de reţinere sau arest înaintea începerii judecăţii este reglementată prin Recomandarea nr. 80 a Consiliului miniştrilor de justiţie din ţările membre ale Consiliului Europei şi acolo se precizează în mod explicit că sunt trei cazuri în care se recomandă cercetarea în stare de reţinere sau arest înaintea începerii procesului. Este situaţia în care suspectul este posibil să fugă, este situaţia în care suspectul obstrucţionează justiţia şi este situaţia în care suspectul este posibil să comită alte infracţiuni. Aşadar, ceea ce se petrece acum cu DNA-ul este un abuz de drept şi această declaraţie politică o fac cu solicitarea explicită şi precisă către ministrul justiţiei să se pronunţe public pe subiect. Acelaşi lucru ar trebui să-l facă, în măsura în care îl înţelege corespunzător, procurorul general”, a spus senatorul Ioan Ghise, la 1 aprilie, intr-o declaratie politica sustinuta in plenul Senatului.
blank