Președintele statului El Salvador, Nayib Bukele, a intrat în parlament însoțit de soldați înarmați și a cerut legiuitorilor să aprobe un împrumut în valoare de 109 milioane de dolari pentru dotarea armatei și poliției, relatează CNN.

După ce a descins în clădire, Nayib Bukele s-a așezat pe locul rezervat președintelui parlamentului și a spus o rugăciune. Înainte să părăsească sediul parlamentului, acesta le-a dat un termen de o săptămână parlamentarilor să aprobe împrumutul.

Tensiunile între președinte și deputații opoziției au crescut în ultima vreme din princina acestui împrumut, care ar urma să finanțeze un așa-numit „Plan de Control Teritorial”. Acest plan include acordarea mai multor resurse poliției și armatei pentru a reduce nivelul criminalității în El Salvador.

Parlamentarii nu au reușit să ajungă la o înțelegere privind aprobarea împrumutului cerut de Nayib Bukele, aceștia fiind îngrijorați că suma este una prea mare și de modul în care președintele urmează să cheltuiască banii.

Statul din America Centrală are una dintre cele mai ridicate rate de criminalitate din lume. Potrivit datelor poliției, numărul crimelor a scăzut în ultima vreme, de la 9,2 persoane ucise pe zi în luna mai 2019 -ultima lună înainte ca Bukele să preia conducerea țării-, la 3,8 în ianuarie 2020.

La momentul alegerilor, Nayib Bukele era considerat un candidat populist, care încerca să adune voturi prin criticarea foștilor președinți. „Sunt suficienți bani atunci când nimeni nu fură” și „dați înapoi tot ce ați furat”, sunt două dintre solganurile de campanie ale actualului șef de stat, care fac referire la foștii președinți Francisco Flores și Antonio Saca.