Featured, Social

Incredibil! La vară, terasele vor fi dotate cu baloane de plastic și tuneluri dezinfectante?

Președintele Klaus Iohannis ne-a anunțat că din 15 mai, putem vizita din nou muzeele. Ministrul Culturii ar vrea să treacă pe listă și librăriile sau bibliotecile, apoi, dacă totul merge bine, teatrele și cinematografele. La vară, terasele vor fi dotate cu baloane de plastic și tuneluri dezinfectante?

Încă nu avem un anunț oficial în privința restaurantelor. Unii patroni speră că vor fi lăsați să-i primească pe clienți măcar la terase, în aer liber, unde riscul de răspândire a bolii este mai scăzut. La vară, terasele vor fi dotate cu baloane de plastic și tuneluri dezinfectante?

Reprezentanţii unei terase din centrul vechi al Constanței iau în calcul inclusiv protejarea fiecărei mese cu baloane din plastic. Le foloseau foloseau iarna, dar se iau în calcul dacă reuşesc să menţină o temperatură plăcută înăuntru.

La vară, terasele vor fi dotate cu baloane de plastic și tuneluri dezinfectante?

În lipsa unor recomandări oficiale, fiecare patron analizează toate variantele ca să-şi salveze afacerea. În cazul teraselor cea mai la îndemână soluţie, dacă va fi acceptată de guvern, ar fi păstrarea unei distanţe corespunzătoare între mese – trei metri între mese și cel mult șase persoane la masă.

George Ticu, administrator: “Luăm în calcul şi un tunel dezinfectant. După ce vedem planul concret emis de către cei din guvern, vedem ce măsuri vom adopta pe parcurs.”

Preşedintele a anunţat că de pe 15 mai se redeschid muzeele. Ministrul Culturii ar vrea să adauge pe lista librăriile şi bibliotecile. Evident, unde spaţiul permite şi cu respectarea unor condiţii.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: “Printre altele, existenţa de tuneluri dezinfectante la intrare, realizarea unor circuite clare de vizitare cu păstrare distanţe intre vizitatori. Umplerea cu maxim 50% din capacitate a fiecărei instituţii.”

Paul Angelescu: “Muzeul satului din Bucureşti este cel mai vizitat muzeu din România, totodată fiind în aer liber şi întinzându-se pe 15 hecatare este una dintre instituţiile cu cele mai mari şanse de redeschidere.”

Paula Popoiu, manager Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Guşti: Ne-am gândit pe deoparte grupuri care se pot anunţa pe online, dar nu mai mult de 5 persoane. Sau la poartă vă trebui să intrăm în grupuri de 3-4-5
Reporter: Și voi putea sta cât vreau ?
Paula Popoiu: Nu o să limităm vizitele ca să viziteze cât mai mulţi. Ne gândeam să limităm la două ore jumate sau trei.

La vară, terasele vor fi dotate cu baloane de plastic și tuneluri dezinfectante?

A doua etapă, prevede redeschiderea teatrelor şi operelor pentru început cu 50 de spectatori. Numărul lor va creşte treptat, dacă răspândirea virusului este ţinută sub control.

Reporter: Chiar şi în sală mare cum este la TNB?
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Da, cam astea sunt cifrele recoamandate la nivel european.
Reporter: Cum vor reuşi actorii să ţină distanţarea socială?
Bogdan Gheorghiu: Ține de alegerea repertoriului. Una e distanţa socială în Romeo şi Julieta, alta e distanţa socială în Take, Ianke şi Cadar. Bănuiesc că nu exista o apropiere atât de mare între Take, Ianke şi Cadar cum este între Romeo şi Julieta. În momentul în care alegi repertoriul trebuie să ai în vedere şi distanţarea socială intre artişti.”

Şi în privinţa purtării măştilor există multe necunoscute în funcţie de specificul fiecărui domeniu.

Bogdan Gheorghiu: ”În momentul în care poartă toţi actorii mască, e mai degrabă teatru radiofaonic, pentru că dispare expresivitatea şi atunci actul artistic are de suferit din punctul meu de vedere.”

Mai multe detalii vor fi făcute publice în zilele următoare.

 

blank