Un bărbat în vârstă de 64 de ani a fost reținut de poliția din Ungaria, după un mesaj postat pe facebook, în care acuza actualul regim de dictatură.

Andras, care locuiește în apropierea orașului Szerencs, spune că marți dimineață, la ora 6, s-a trezit cu agenții la ușă,si retinută pentru un mesaj pe Facebook scrie insinghthungary.444.hu.

”M-au întrebat dacă eu am scris mesajul și pe cine am numit, mai exact, dictator”, a povestit acesta.

”Ai condamnat mii de oameni la moarte”

Andras a fost dus la secție pentru acuzația de răspândire a fricii. În mesajul său, postat pe 28 aprilie, reproșa autorităților că au ridicat în mod intenționat restricțiile pentru a coincide cu vârful pandemiei de coronavirus.

Deși nu a pomenit numele premierului Viktor Orban, acesta pare cel vizat de acuzații. ”Dragul nostru dictator”, ”ai condamnat mii de oameni la moarte”, ”ești un tiran crud, dar ține minte, toți dictatorii au dat greș până acum”, sunt alte fragmente ale mesajului.

”Nu am negat nimic și mi-am asumat responsabilitatea, pentru că nimic din ce am scris nu a împiedicat lupta împotriva virusului”, a declarat bărbatul, care a fost eliberat în cursul aceleiași zile.

Cum a reacționat Poliția

Poliția a reacționat într-un comunicat în care a precizat că monitorizează în permanență internetul pentru a lua măsurile necesare.

În timpul pandemiei de coronavirus, guvernul Orban și-a sporit puterile pe termen nelimitat, ceea ce a atras critici și la nivel international. Potrivit noilor legi, răspândirea de știri false poate fi tratată ca un act criminal.

”Nu ne-am imaginat așa ceva, când s-a schimbat regimul (n.r. în 1990)”, a încheiat Andras.