International, Stiri

Incredibil! Furt de date personale la Orange Franţa!

1,3 milioane de persoane, victimile atacului

 orange_telecom_25538300

Operatorul francez de telefonie Orange a recunoscut marţi un nou furt de date personale aparţinând unui număr de 1,3 milioane de clienţi şi cumpărători, după trei luni de la un atac care a afectat aproximativ 800.000 de clienţi.

“Un număr limitat de date personale vizând clienţi şi cumpărători” a fost copiat, în cursul unei intruziuni detectate la 18 aprilie, constând în nume, prenume, adrese de e-mail în cazul în care au fost date, numere de telefon mobil şi fix, operatorul de telefonie mobilă şi Internet, dar şi data de naştere, a anunţat grupul într-un mesaj postat pe site.

Un purtător de cuvânt a precizat pentru AFP că atacul a atins 1,3 milioane de persoane, după ce a evocat iniţial “câteva zeci de mii” de persoane.

“Datele furate ar putea să fie utilizate pentru contactarea persoanelor vizate prin e-mail, SMS sau telefon, în vederea unor operaţiuni de phishing”, avertizează Orange.

“Phishing”-ul este o tehnică de piratare care vizează să culeagă informaţii confidenţiale (coduri de acces sau parole) prin trimiterea de e-mailuri prezentate ca trimise de către bănci sau operatori. Victimele înşelate îşi furnizează singure datele personale infractorilor.

E-mailuri au fost trimise luni, pentru a avertiza toate persoanele vizate, a anunţat Orange. Mesajul pe care acestea l-au primit conţine un link de tip “click to call back” (accesaţi pentru a fi apelaţi), iar operatorul se angajează să le contacteze în 48 de ore pentru a le răspunde la întrebări.

Purtătorul de cuvânt a justificat perioada care a trecut de la descoprirea atacului, pe 18 aprilie, şi până la divulgarea acestuia, pe 5 mai, prin necesitatea de a cuantifica furtul de date, “de a închide reţeaua tehnică şi de a se asigura că breşa nu mai există”, iar apoi pentru “îndepărtarea dublurilor de pe liste”, care conţineau aceleaşi nume de mai multe ori.

Orange a recunoscut pe 2 februarie furtul datelor personale aparţinând unui număr de 800.000 de clienţi pentru servicii de Internet.

În noiembrie, într-un “show” de prezentare a inovaţiilor operatorului, preşedintele-director general Stéphane Richard a încercat să le ofere asigurări clienţilor semnând în mod solemn o cartă prin care se angajează să le protejeze datele persoanle.

Orange, provenind din compania publică France Télécom, este unul dintre principalii trei operatori francezi în domeniul telefoniei şi este prezent la nivel mondial.