Asociația Elevilor din Constanța susține că este inadmisibil ca în secolul XXI să existe sate care să nu aibă acces la transport în România. AEC se referă la copiii dintr-o comună care se trezesc la ora 4 și merg 3 km pe jos să prindă o cursă către școală, relatează Mediafax.
Reprezentanții elevilor din Constanța arată, într-un comunicat de presă că, pentru a ajunge la școala dintr-o comună vecină, zeci de copiii din comuna Lipnița sunt nevoiți să se trezească zilnic la ora 4 dimineața și să meargă pe jos 3 kilometri pentru a ajunge în stația de unde sunt preluați în jurul orelor 5.45- 5.55, din cauză că există un număr limitat de curse de transport.
Portrivit AEC, vinovat pentru această situație ar fi Consiliul Județean Constanța, care nu ar fi încheiat contracte cu transportatorii pentru a nu le plăti compensații.
„Astfel, dezinteresul autorităților locale determină elevii să se chinuie zilnic stând treji de la ora 4 dimineața, urmând ca apoi să stea de la ora 8 până în jur de orele 13-14 la liceu, doar pentru ca apoi să se întoarcă acasă obosiți. Acest lucru afectează puternic concentrarea lor, dar și sănătatea. Din păcate, într-o țară unde accesul liber la educație pentru fiecare copil este un principiu existent doar pe hârtie, astfel de situații au devenit o normalitate”, se arată în comunicatul citat.
CJ Constanța, dat în judecată de elevi
Reprezentanții elevilor mai spun că, de un an și jumătate, fac demersuri pentru a determina autoritățile să încheie contracte cu transportatorii, dar situația nu s-a îmbunătățit, motiv pentru care AEC a chemat în judecată Consiliul Județean Constanța, procesul aflându-se pe rolul Curții de Apel Constanța, cu termen în data de 2 octombrie.
„Considerăm ca fiind inadmisibil ca în secolul XXI, într-o societate în continuă dezvoltare, în România să existe încă sate care să nu aibă acces la transport, iar acolo unde el există să se desfășoare în condiții sub limita decenței. Este absolut necesară intervenția autorităților în situația transportului, cu atât mai mult cu cât firmele de transport, ținând cont de interesele lor financiare, nu iau măsuri pentru a asigura un transport accesibil”, se mai arată în comunicatul AEC.
Asociația elevilor îi cere președintelui Consiliului Județean Constanța „să dispună de urgență încheierea de contracte de serviciu public cu transportatorii”.
constanta, naveta, microbuz scolar, cj constanta