Actualitate, Stiri

Incredibil cât de ieftin se „vindea”! Informaţii contra dulciuri

Paula Iacob a turnat la Securitate pentru bomboane şi gladiole

iacob_50747000

 Pentru informaţiile furnizate Securităţii, celebra avocată primea flori şi vaze, tort, bomboane şi coniac. Tonul din notele devoalate este incredibil. Nu numai că arată cum informaţiile se bazau pe bârfe banale, în multe situaţii luate de la o a doua sau a treia sursă, dar sursa părea foarte iritată că unii români sunt revoltaţi de viaţa dusă de ei în ţară! A meritat ca „efortul” să vă fie răsplătit cu bomboane, Paula Iacob?!

Avocata Paula Iacob (81 de ani), una dintre invitatele permanente în studiorurile televiziunilor, are un trecut tumultuos cu Securitatea. Celebritatea ei a venit după mai multe procese mediatizate: l-a apărat din milă pe „prinţişorul” Nicu Ceauşescu, l-a scăpat de la moarte pe câinele maidanez Bosquito şi s-a luptat pentru eliberarea profesorului „de sex” de la Liceul Jean Monnet.

Paula Iacob a fost una dintre răsfăţatele Securităţii, cu care a colaborat sub pseudonimele Gabriela (1952-1954) şi Ioana (1970-1974). În schimbul turnătorilor sale, avocata era recompensată de ofiţeri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sau de ziua onomastică.

În ianuarie 1953, „Gabriela” a primit prima sa îndemnizaţie: 30 de lei, recompensă pentru „material informativ”. Două decenii mai târziu, în 1970, „Ioana” primea recompense mai mari pentru infomaţiile aduse, în valoare de 300 de lei. Astfel, căpitanul Ion Băşceanu a primit acceptul superiorilor pentru a-i cumpăra un cadou de ziua onomastică. „Am cheltuit 293 lei, după cum urmează: 1 vază flori- 195 lei, 9 fire gladiole – 54 lei, 1 tort- 44 lei= 293 lei”, raporta securistul.

La sfârşitul anului 1970, căpitanul Băşceanu a cerut alţi 200 de lei, pentru a cumpăra alte cadouri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. „S-a cumpărat: 2 sticle vin – 59 de lei, 1 sticlă coniac – 46 lei, 1 tort – 50 lei= 155 lei”, explica ofiţerul pe ce a dat banii.

Doi ani mai târziu, când Ion Băşceanu a fost avansat maior, cerea bani pentru un cadou de Anul Nou, recompensă pentru materialul infomativ oferit de „Ioana”. „2 sticle de şampanie- 70 lei, 1 cutie bomboane ciocolată-132,50 lei, 1 felicitare – 5,50 lei, ambalaj- 2 lei= 210 lei”, nota meticulos securistul. Toate aceste date apar într-un tabel de recompense ale Securităţii.

Recrutarea Paulei Iacob a avut loc pe 5 decembrie 1952, când aceasta era ziaristă la „Sportul Popular”. Ofiţerul care a racolat-o a arătat că viitoarei avocate i s-a amintit că regimul comunist a ajutat- o să termine facultatea, lucru care nu era posibil întrun regim burghez.

„Sus-numita a fost de acord, arătând că îşi dă seama de ajutorul pe care l-a primit din partea partidului şi că este dispusă ca atunci când i se cere ceva să primească cu dragoste, ştiind că acesta este cerut în interesul general”, explica sublocotenetul Petru Seica.

cnsas

„Ioana” a dat infomaţiidespre mai multe persoane fugite din ţară, inclusiv despre verişoara sa Tyllo Anca. Aceasta lucra la secretariatul postului de radio „Europa Liberă”, iar Paula Iacob locuia la ea când vizita RFG. Avocata l-a amintit şi pe reputatul medic oftalmolog, Petre Vancea, urmărit de poliţia secretă. „Deşi are un câştig modest (Tyllo Anca) este vizitată frecvent de diferiţi cetăţeni români cărora le acordă casă, masă, iar unora chiar bani, printre care am reţinut pe profesorul doctor Vancea Petre. Cu privire la aceste persoane, Tyllo mi-a relatat că toţi se manifestă duşmănos la adresa regimului din RS România”, turna Paula Iacob.

Paula Iacob spune că toate notele informative date Securităţii erau în prealabil discutate cu verişoara sa, cu prietenii ei apropiaţi, tocmai pentru a nu face rău familiei. „Din păcate, o parte dintre oamenii care pot să confirme acest lucru nu mai trăiesc. Securitatea a încercat să se folosească de mine, dar am fost puţin mai deşteaptă decât ei”, a declarat avocata, reporterilor de la evz.ro.

În legătură cu cadourile primite, Iacob şi-a amintit de o vază din „semi-cristal”, înmânată personal de ofiţerul de legătură. „Nu aveau de ce să-mi dea băuturi deoarece sunt recunoscută că nu consum alcool”. „Subsemnata Iacob Paulina cunoscută oricărui om din această ţară ca avocata Paula Iacob, am slujit peste 50 de ani pe altarul dreptăţii şi al Justiţiei româneşti şi mă văd nevoită să contest că sunt pusă la zid printr-o hotărâre judecătorească fără judecată”, se lamenta, în cererea de recurs, Paula Iacob.

Avocata Paula Iacob transmitea ofiţerilor de Securitate orice informaţie care-i trecea pe la urechi. Bârfele banale erau conştiincios memorate şi povestite ofiţerului de legătură. Astfel, în timpul unei vizite în RF Germania din 1972, „Ioana” a primit de la Emil Aronescu un aparat de radio care trebuia să ajungă la Radu Glodojeanu şi un geamantan cu 150 de metri de dantelă pentru un alt prieten, Nicu Caracaleanu.

O relaţie aparte a Paulei Iacob a fost dezvoltată cu angajaţii români ai „Europei Libere”. Fostul disident şi jurnalist Max Bănuş a fost o ţintă preferată a actualei vedete de televiziune, deoarece „făcea comentarii duşmănoase”. Iacob a dat informaţii inclusiv despre persoanele care au locuit în casa verişoarei sale, Tyllo Anca, şi numele celor cu care se întâlnea aceasta. Într-o altă vizită l-a întâlnit pe Aurelian Neagu, „fugarul i-a fost prezentat la o cafenea, la Zürich, de către Noaghiu. Comentează duşmănos regimul din RSR, a ajutat materialiceşte pe Dorotheea Palade, Ohanesian şi Ludovic Spiess”, se mai arată într-un document al Securităţii. Fostă colegă la Sportul Popular cu Max Bănuş, în timpul unei vizite la sediul Europei Libere, Iacob a fost rugată de cel din urmă să comenteze legea privind regimul de detenţie din RSR. „Pentru a scăpa i-am spus că sunt în concediu. I-am spus că deţinuţii sunt bucuroşi să fie scoşi la muncă” (…) „A venit la vara mea şi un fugar în vara 1969 – un fost deţinut politic, Ion Ioanid”, îşi mai amintea Paula Iacob.

Alţi angajaţi ai postului de radio despre care avocata a dat informaţii: Noel Bernard, Lemonidis Galatheea, Gafton Petrică, Gheorghe Ciorănescu, Letiţia Ciffareli şi Octavian Noaghiu, fost solist la Opera Română. „(…) În urma acestor semnalări au fost puşi în lucru mai mulţi cetăţeni români şi străini, de către Dir.3”, se mai arată în documentele dosarului. Un medic, Valentin Neagu, a câştigat în scurt timp 12.000 de mărci cu care şi-a cumpărat un Mercedes, după ce a tratat mai mulţi pacienţi. Când a aflat că Iacob a fost angajată de fosta soţie în procesul de divorţ, i-a cerut să nu se ocupe serios de caz, lucru povestit de avocată, ofiţerilor. Marea actriţă Dina Cocea a fost şi ea pârâtă la Securitate că l-a primit călduros pe Râmniceanu Florea Ioachim, suspect de spionaj, întors în ţară pentru o scurtă vizită.

După ficare deplasare în RFG, Paula Iacob avea o întâlnire cu un securist. „La Max Bănuş a stat Matty Aslan. Acesta făcea comentarii duşmănoase la restaurantul Klein Bukarest…Pe Letiţia Ciffareli, a întâlnit-o la verişoara ei. I se spune comunistă, pentru comentariile favorabile pe care le face despre România. La ea vin în casă mulţi români: dr. Dan Iordăchescu, Ileana Cotrubaş, Marina Krilovici… Tase Georges spunea la masă că cei ce se înapoiază în RSR sunt condamnaţi… La Nicolae Dănescu am văzut câteva broşuri legionare, printre care una iscălită de Horia Sima… Pe Deutca Richard, fost tenor la Teatrul Muzical din Constanţa, fugar în RFG. Discută duşmănos, exagerează vădit diversele nenorociri pe care le-ar fi avut în România datorită regimului”, sunt o parte din infomaţiile „Ioanei”.

Notă informativă din 22.01.1970, semnată sursa „I”.

„Într-una din seri, am fost invitată împreună cu Tyllo Anca la masă, la Gafton Paul. Aici am întâlnit pe preotul Zăpârţan şi avocatul transfug Tase George (se ocupă cu rezolvarea problemelor juridice ale fugarilor români în Germania) /…/şi pictorul Ionescu Vlaicu din Bucureşti, ce se afla la Munchen pentru a deschide o expoziţie personală. (A fost introdus în acest cerc de sculptoriţa Porumbaru Olga, rămasă în străinătate cu fiul ei Baraschi Anton şi concubinul său, pictorul Pârvulescu Florin (…) Vlaicu spune tuturor că în ţară nu a avut posibilitatea să se realizeze, că a lucrat în casa unor conducători de stat şi de partid unde a fost prost retribuit. Are azil politic”. Notă informativă din 21.04.1973, atribuită informatorului „Ioana”, şi care se regăseşte în dosarul titularului Paulina Iacob.

„În cursul lunii martie a.c., din discuţiile purtate cu Glogojeanu Radu am aflat că Aronescu Emil din Manheim va veni curând în România pentru a face sărbătorile de primăvară aici. Cu acest prilej, Glogojeanu R. mi-a spus că vrea să plece în RFG, că acolo intenţionează ca jucând la ruletă să-şi aducă maşină şi bani (valută) în ţară.

Vouă cum vi se par aceste note informative?! A meritat să-şi facă o carieră Paula Iacob, turnându-i Securităţii pe oamenii din jurul ei? (I.G.)

 

blank