Actualitate, Featured

Incredibil! 20 de ore au stat în casă cu cadavrul unei femei ucise de coronavirus

Caz uluitor în Capitală! Cadavrul unei femei infectată cu noul coronavirus a zăcut 24 de ore în propriul apartament. Timp în care vecinii acuzau că locul se transformă într-un focar de infecție. Familia decedatei dă vina pe autorități, că nu i-a ajutat pentru a transporta corpul la cimitir în condiții de siguranță. Azi noapte vecinii au ieșit în stradă speriați că tot blocul va trebui să intre în carantină.

Caz uluitor în Capitală! Cadavrul unei femei infectată cu noul coronavirus a zăcut 24 de ore în propriul apartament Femeia, în vârstă de 66 de ani, făcea dializă la o clinică privată unde au mai fost confirmate și au murit încă șapte persoane din cauza coronavirusului. A fost găsită moartă în apartamentul său din Giulești de femeia care o îngrijea.

De aici a început chinul procedural: din cauză că fusese testată pozitiv pentru coronavirus, nu putea fi dusă la pompele funebre sau la capela unei biserici. Familia a sunat la 112, au venit cei de la Poliție și de la SMURD să confirme decesul, și au plecat. La 112, familia femeii decedate a fost sfătuită să sune la DSP, unde nu le-a răspuns nimeni la telefon. Cei de la Poliție au explicat că, nefiind oficial în evidențele lor ca persoană aflată în izolare, și pentru că nu prezintă urme de violență, nu pot încadra decesul la categoria „coronavirus”. Cei de la Ambulanță au spus că ei nu ridică cadavre.

După 24 de ore de așteptare și insistențe la autorități, femeia a fost luată de reprezentanții unei firme de pompe funebre, echipați corespunzător pentru ridicarea celor decedați din cauza COVID-19.

Femeia, cunoscută cu probleme renale și diabet locuia singură, iar cea care a găsit cadavrul vineri dimineață este îngrijitoarea. Fratele victimei dă vina, și el, pe autorități.

Reporter: Dumneavoastră ați aflat de la ingrijotoare că a murit da?

Fratele victimei: Am fost la medicul de familie, cei de la Salavare ne-au trimis la medicul de familie, medicul de familie a trimis mail la DSP, deci procedura care trebuie urmată. I-am lăsat numărul de telefon și a zis că o să ne sune cei la DSP, să ne anunțe când vine să o ridice.

Vecin: Exact, pentru că cei de la pompe funebre i-am rugat, am fost dimineață împreună cu familia – vedeți, avem peste stradă, – au spus că nu pot atâta timp cât au această hârtie nu avem voie.

Vecinii se temeau că locul să nu se transforme într-un focar de infecție.

Femeia a fost testată pentru COVID-19 la Centrul de Dializă unde mergea de trei ori pe săptămână. Îngrijitoarea povestește că i-au fost făcute mai multe teste, iar în ziua în care a murit a aflat că a fost confirmată pozitiv.

Reporter: Știați că e suspectă de COVID-19?

Îngrijitoare: Nu!

Reporter: V-a spus cineva asta? Dumneai v-a spus că a fost testată?

Îngrijitoare: Nu, nu! A mai făcut un test și i-a ieșit negativ.

Reporter: De unde știți lucrurile acestea?

Îngrijitoare: Are hârtia acasă care i-a demonstrat că a făcut testul și a ieșit negativ.

Reporter: Și celălalt test a ieșit pozitiv?

Îngrijitoare: Cel de azi dimineață, da!

Îngrijitoarea și-a luat mereu măsuri de precauție atunci cînd se ducea în vizită: purta mănuși și mască și încerca să păstreze o distanță de siguranță.

Îngrijitoare: Eu pur și simplu m-am autoizolat singură.

Reporter: V-au spus ceva cei de la DSP, ce ar trebui să faceți?

Îngrijitoare: Nici nu au luat legătura cu noi măcar, nici nu suntem băgați în seamă, e ceva sub orice critică.

Vecini: Ne doare, vrem să scăpăm de acest virus de aici. Să vină să o ridice. Aici sunt peste 20 de copii mici și oameni în vârstă stăm în focar de infecție. Așteptăm să ridicăm defuncta să vină cineva. Atâta timp cât dansul făcând parte din familie femei și are confirmare ce facem? Mai putem mâine să plecăm la serviciu sau mâine întrăm în carantină?

După 24 de ore, cadavrul femei a fost ridicat de o casă funerară, iar apartamentul și blocul urmează să fie dezinfectate. Familia spune că, în afară unui echipaj de poliție, nu a fost nimeni la fața locului.

Poliția Română nu a verificat adresa decedatei pentru că ea nu figura că fiind izolată. Până la acest moment, Direcția de Sănătate Publică nu a putut fi contactată, pentru a lămuri situația.