Actualitate, Featured

Inconștiența! In ciuda pandemiei, românii au năvălit la iarbă verde și grătare

Ieșitul afară în grupuri mari de persoane în aer liber este extrem de periculos acum, în contextul pandemiei de coronavirus, spune șefa secției de boli infecțioase de la Spitalul din Brașov. Doctorița Andreea Moldovan spune că a ieși din casă în acest moment înseamnă o „inconștiență crasă” și că oamenii se expun nu doar pe ei dar și pe ceilalți unor riscuri foarte mari. Zeci de bucureșteni se relaxează, la iarbă verde și grătare, în pădurea Băneasa.

In ciuda pandemiei, românii au năvălit la iarbă verde și grătare

„Este extrem de periculos și trebuie să facem o analogie cu mersul cu mașina. Atunci când mergem aiurea nu este periculos doar pentru noi ci și pentru cei din jur cărora le putem periclita viața. Exact așa este și cu ieșitul afară. Mi se pare o inconștiență crasă care va avea impact nu doar asupra celor care o produc în sine ci și asupra celor din jurul lor. Iar, deobicei, în jurul lor sunt familie, copii, nepoți care, cu siguranță, vor fi impactați de această inconștiență. Rugămintea din suflet este ca oamenii să înțeleagă că aceste măsuri pe care le publicăm și le susținem din toată puterea, atât autorități cât și medici și cadre medicale implicate vin din dovezi științifice, vin cu o bază științifică extrem de solidă, vin mai mult decât justificate. Nu sunt imaginația noastră ci sunt dovezi științifice care trebuie aplicate și transmise ca atare.

Izolarea acasă, respectarea izolării, a avea o conștiință corectă despre ceea ce trebuie să facem și ceea ce nu trebuie să facem ține de fiecare dintre noi și ține de noi ca această epidemie, care cu siguranță nu ne va ocoli, să aibă un impact predictibil. Atunci când va scăpa de sub control va fi foarte greu de stopat și nu vor fi de vină autoritățile care n-au luat măsuri ci vom fi fiecare dintre noi indiferent de poziția în care ne aflăm, de vină.

In ciuda pandemiei, românii au năvălit la iarbă verde și grătare

Sunt două transmiteri: una prin picături de salivă încărcate cu virus pe care noi le eliminăm când vorbim, când tușim sau strănutăm și a doua este prin mâini murdare pe care le punem pe diferite suprafețe, după care le ducem la nivelul mucoaselor. Însă, apar date noi în ecuație, pentru că virusul se pare că persistă mai mult timp în aer decât s-a știut inițial, timp de câteva ore, ceea ce explică, în mare, și faptul că este atât de contagios.

Să știți că acele măști pe care văd că mulți oameni le poartă nu au eficiența pe care noi am dori-o. Pentru că ele sunt purtate mult timp, încep să devină umede prin respirație și vorbit și atunci nu mai sunt atât de impermeabile și ele se transformă încet-încet, printr-o purtare prelungită într-un bumerang care, de fapt, este un depozit de virusuri și microbi, și nu un protector împotriva acestora. Da, purtarea măștii, mai ales de către cei care au simptome, da pentru purtarea măștii atunci când suntem înconjurați de alți oameni, dar mai eficient decât purtarea acestei măști și sentimentul fals de siguranță pe care ni-l dă, ar fi statul acasă, izolați în perimetrul propriu. La fel și mânușile, toată lumea este cu mânuși pe mâini.

Să știți că după ce purtăm mult timp mânușile și mâinile încep să mai transpire, iarăși, mânușile nu mai sunt atât de etanșe și ele iarăși se îmbâcsesc cu mizerii din mediul înconjurător, astfel încât se transformă și ele în depozite de microbi și nici vorbă de ceva care să ne protejeze. Aș merge mult mai mult pe spălatul cu apă și săpun pe mâini.

Perioada de incubație și contagiozitate începe cu câteva ore înainte de debutul simptomelor, deci clasic poate să fie o fază care să o preceadă pe cea cu simptome când deja pacientul este contagios.

In ciuda pandemiei, românii au năvălit la iarbă verde și grătare indiferent cât de frumos este afară, indiferent dacă consideră că merg într-un spațiu deschis, cel mai bine este ca românii să rămână în case. Categoric, avem atât de multe exemple în jur, vedeți ce s-a întâmplat în Italia. Spiritul latin care dorește să râdă din orice și să cânte. E foarte important și foarte bine, dar aceste adunări ca să cânte nu fac decât să aglomereze oamenii cu simptome cu cei care nu au nimic și să faciliteze transmisia.

Categoric, cel mai sigur mod de a evita să ne îmbolnăvim este să evităm să ne întâlnim cu alți oameni din jurul nostru. Nu facem aceste apeluri disperate pentru că așa ne-a venit nouă ci pentru că sunt curbe de evoluție, sunt studii care ne ajută să decidem faptul că este un mod sigur de a ne proteja, iar ceea ce se întâmplă în Anglia și Olanda mi se pare hazardat, ideea imunizării de turmă, în momentul de față, să expui populația la o boală care se știe că nu are tratament încă, nu are un mijloc de prevenție prin vaccin. Pur și simplu să lasă la liber virusul mi se pare, sinceră să fiu, o inconștiență”, a spus Andreea Moldovan, șefa secției de Boli Infecțioase de la Spitalul din Brașov.

 

blank