Social, Stiri

Incidente de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită, duminică, în mai multe orașe din Transilvania. La evenimente participă mai mulţi politicieni din Ungaria, între care parlamentari şi ministrul Dezvoltării Naţionale din țara vecină, dar și lideri politici din țara noastră. Ziua nu a fost lipsită de incidente. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost huiduit duminică la Sfântul Gheorghe. Ungurii i-au cerut să plece şi l-au numit trădător. Totul pentru că în urmă cu câteva zile li s-a interzis „Marşul Secuilor” la Târgu Mureş, iar el nu a făcut nimic să-i apere.

secui_45481300

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a participat duminică la manifestările organizate în municipiul Sfântu Gheorghe cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, a fost huiduit de mulţime şi catalogat drept „trădător” de către o parte dintre manifestanţi.

În replică la incident, Kelemen Hunor a spus că „de aceea există libertatea de exprimare şi libertatea cuvântului, ca să aibă fiecare posibilitatea de a-şi exprima ceea ce doreşte. Asta e democraţia”, a declarat Kelemen Hunor.

Oamenii din Secuime sunt supăraţi că anul acesta, la Târgu Mureş, autorităţile au interzis Marşul Secuilor, programat pe 10 martie. I-au cerut atunci lui Kelemen Hunor să ajungă chiar şi la preşedinte ca să ridice interdicţia.

Manifestarile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni nu au fost lipsite de incidente nici la Cluj-Napoca. Mai mulţi tineri extremişti au fost scoşi din mulţime de poliţişti. Maghiarii scoşi din multime purtau tricourile şi steagurile Organizaţiei Tinerilor din cele 64 de Comitate, considerată o organizaţie extremistă.

blank