Un prizonier italian a deschis focul asupra mai multor deţinuţi, printre gratiile celulelor, cu o armă care ar fi fost introdusă cu o dronă. Bărbatul de 28 de ani, care are legături cu mafia napoleană, a tras trei focuri de armă asupra altor deţinuţi cu care ar fi avut un conflict.

Incidentul a avut loc duminică, în închisoarea de maxim siguranţă aflată la aproximativ 100 km sud-est de capitala Italiei. Potrivit şefului sindicatului închisorii Sappe, Donato Capece, nimeni nu a fost rănit. „Presupunem că arma a fost adusă cu dronă„, a adăugat acesta.

Deținutul care a deschis focul are 28 de ani şi este bănuit de legături cu mafia napoletană, scrie The Guardian. Acesta primise permisiunea de a-şi părăsi celula pentru a merge la baie, să-şi facă un duş, însă îndată ce uşa s-a deschis, individul a scos arma către gardian, forţându-l să-i predea cheile celorlalte celule, a transmis Capece. În imposibilitatea de a deschide celulele dușmanilor săi, deținutul a tras prin gratii. A folosit apoi un telefon mobil obţinut ilegal pentru a-și suna avocatul, moment în care cel din urmă l-a sfătuit să predea arma autorităților.

Incidentul a fost cel mai recent dintr-o serie care a ridicat îngrijorări cu privire la gestionarea deficitară a închisorilor din Italia. Țara are cele mai aglomerate închisori din Uniunea Europeană, cu 120 de prizonieri la 100 de locuri, comparativ cu 115 în Franța și 70,8 în Spania, potrivit unui raport al Consiliului Europei din

Închisorile Italiei au fost supuse unui control intens în iunie, când au apărut imagini cu mai mulţi gardieni care băteau deținuții cu bastoane ca pedeapsă pentru protestele din timpul primului blocaj din pandemie. Sindicatul paznicilor din închisoarea Uipla a cerut guvernului să înființeze o unitate de criză după incident, declarând vehement că sistemul penitenciar din Italia este „scăpat de sub control”.