Economic, Featured

Incet, dar sigur, economia României a continuat să se amelioreze în iunie

Datele furnizate de Comisia Europeană indică ameliorarea indicatorilor de încredere pentru a doua lună consecutiv în iunie (după declinul sever înregistrat în aprilie), arată o analiză a Băncii Transilvania.

Evoluția este determinată de depășirea punctului culminant al pandemiei (fapt care a permis relaxarea graduală a restricțiilor) și de resimțirea mix-ului relaxat de politici economice (fără precedent) în implementare în țările membre ale Uniunii Europene începând cu luna martie, potrivit analizei citate de MEDIAFAX.

Astfel, indicatorul Comisiei Europene a crescut pentru a doua lună consecutiv în iunie, cu 8,7 puncte raportat la mai, la 77,2 puncte, cel mai ridicat nivel din martie. În iunie încrederea în economia României a continuat să se poziționeze peste nivelul încrederii în economia Zonei Euro (nucleul dur al Uniunii Europene și principalul partener economic al economiei interne).

Se evidențiază majorarea încrederii în sectorul de construcții: indicatorul a crescut cu un ritm lunar de 12.9 puncte la -17.9 puncte, evoluție influențată de eliminarea graduală a restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare, precum și de perspectiva persistenței la un nivel redus pe termen mediu pentru costurile reale de finanțare din economie (convergența graduală a acestora spre Zona Euro).

Și încrederea în industrie a crescut
De asemenea, indicatorul de încredere în industria României a crescut cu 7.6 puncte lună/lună la -9.8 puncte în iunie (maximul din martie) și s-a situat peste nivelul din Zona Euro, ceea ce exprimă faptul că ramura secundară a economiei se va relansa mai rapid comparativ cu țările din nucleul dur al Uniunii Europene.

Totodată, indicatorul de încredere în comerțul cu amănuntul a consemnat un avans lunar de 6.6 puncte la -13.2 puncte în iunie, situându-se peste nivelul mediu din Zona Euro, expresie a potențialului încă ridicat de dezvoltare din sfera acestei ramuri a economiei pe plan intern.

Nu în ultimul rând, indicatorul de încredere în sectorul de servicii a urcat cu un ritm lunar de 4.7 puncte la -34.1 puncte în iunie, nivel superior celui înregistrat în Zona Euro.

„Ne așteptăm la intrarea economiei Zonei Euro și economiei României într-un nou ciclu (post-pandemie) pe termen scurt (după minimul atins în aprilie, respectiv trimestrul II), perspectivă puternic influențată de amplele măsuri monetare și fiscal-bugetare implementate pe parcursul ultimelor luni, precum și de depășirea punctului critic al pandemiei.

Pentru noul ciclu economic prognozăm o ameliorare cantitativă și calitativă a fluxurilor investiționale pe plan intern, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanțare, programelor anunțate la nivelul UE și potențialului ridicat de dezvoltare din majoritatea ramurilor.

Totodată, atragem atenția cu privire la oportunitățile acestui deceniu pentru economia României, inclusiv aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Zona Euro”, încheie analiza semnată de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

 

blank