Social, Stiri

Incepe scoala: Probleme emotionale legate de scoala, cu care se pot confrunta copiii

Şcoala poate fi un mediu în care copiii să nu se simtă în largul lor. Fie că au profesori incomozi, o materie care nu le place sau chiar niste colegi care-i agresează, fie că trec de la ciclul primar, la cel gimnazial, dau pentru prima oară teze, toate acestea sunt probleme care dau bătăi de cap copiilor, dar mai ales părinţilor.

incepe_scoala_41653200

Copilului meu ii este frica de scoala, ce trebuie sa fac?

In primul rand trebuie sa descoperiti care este cauza. Daca este in clasa I, aceste emotii sunt normale. Scoala a inceput de doar cateva saptamani si e posibil sa nu se fi obisnuit inca cu invatatoarea, colegii, temele pentru acasa. Toate aceste lucruri pot fi coplesitoare, tocmai de aceea copiii trebuie incurajati, in nici un caz fortati sau amenintati. Chemati la voi un coleg sau un prieten de familie de aceeasi varsta, care sa-i vorbeasca despre cat de frumos e la scoala, cate lucruri minunate inveti acolo. Consulta-te si cu invatatoarea pentru a gasi solutii.

Ce trebuie facut daca un elev mi-a agresat copilul?

Violenta in scoli este un fenomen des intalnit. In nici un caz lucrurile nu trebuie trecute cu vederea. Vorbiti cu invatatorul/dirigintele copilului vostru si cu cel al elevului agresor. Luati legatura cu parintii acestuia. Incercati sa discutati amiabil si daca nu gasiti intelegere, si – mai rau – fapta se repeta, faceti plangeri scrise catre directorul institutiei si chiar mai sus, catre Inspectorat. Scoala trebuie sa fie un loc in care toti copiii sunt in siguranta.

Copilul meu e agitat la ore, fiindca nu-i place profesoara. Cum rezolv problema?

El trebuie sa stie ca are dreptul sa-i placa sau sa-i displaca o persoana. Dar asta nu este o scuza pentru lipsa de respect fata de persoana in cauza si fata de meseria ei sau pentru faptul ca-si deranjeaza colegii. Copilul trebuie sa se supuna unor reguli in scoala. Poate nici noua nu ne place directorul institutiei la care lucram sau chiar seful direct, si totusi mergem si ne facem treaba.

Fiul meu, adolescent, vrea sa renunte la scoala. Ce am de facut?

In nici un caz nu va certati cu el. Conflictul nu este deloc productiv. Adolescentilor nu le place sa primeasca sfaturi, ordine, indicatii. Pentru ca „Stiu eu mai bine ce am de facut!”. Va suna cunoscut, nu? Totusi, cand il vedeti ca este calm, spuneti-i ca el va hotari ce e mai bine pentru el, insa va suporta consecintele deciziilor sale. Daca drumul ales de el il va aduce in situatia „fara slujba, fara viitor, fara bani”, la voi nu va gasi sprijin. Va trebuie sa se descurce singur cu banii de buzunar sau cu alte cheltuieli.

Copilul meu se teme de tezele la matematica. Cum il ajut?

Lipsa de incredere si teama pot veni din faptul ca elevul nu stapaneste materia. Discuta cu el acest aspect si intreaba-l daca n-ar fi indicat sa ia lectii in particular. Il poate ajuta un coleg mai bun la matematica sau chiar un profesor. Daca insa, vorbim despre primele teze, atunci sentimentul este normal. Pana la urma, este doar o lucrare de control mai complexa. Atat timp cat a invatat, n-ar trebui sa-i fie frica de nimic. Trebuie doar sa fie optimist si increzator in fortele proprii.

Cand vine de la scoala, copilul meu este foarte tacut. Poate fi ceva in neregula?

Nu neaparat. Trebuie doar sa-l urmaresti: daca e tacut doar cateva ore dupa ce vine de la scoala, iar apoi nu mai are nimic, daca obisnuieste sa nu doarma noaptea, daca are probleme la scoala, absente. N-ar fi rau sa iei legatura cu profesorii sau colegii, sa-i intrebi cum se comporta in timpul orelor. Daca toate sunt in regula, n-ai motiv de ingrijorare. Indiferent de situatie, spune-i cat de mult il iubesti, ca ai incredere in el, ca esti mandra de el, imbratiseaza-l, lasa-l sa stie ca ti-ai dat seama ca e mai putin vorbaret si intreaba-l daca e o problema. Luandu-l cu binisorul, sigur iti va spune daca e suparat sau nu.