Premierul Greciei a decretat trei zile de doliu naţional după incendiile devastatoare care au afectat câteva localităţi din apropiere de Atena.

DESFĂȘURAREA EVINEMENTELOR:

UPDATE 9:40 Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri dimineaţă, că informaţiile furnizate autorităţilor române arată că nu există români afectaţi în urma incendiilor violente din Grecia.

UPDATE 9:30 Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat că două aeronave decolează miercuri de pe Baza 90 în sprijinul autorităţilor din Grecia, ţară care se confruntă cu un val de incendii. Potrivit MApN, cele două aeronave vor decola în jurul orei 10:00.

UPDATE 7:00 Bilanţul a ajuns la 74 de morţi şi 187 de răniţi, dar riscă să mai crească. Autorităţile spun că 15 incendii s-au declanşat simultan pe trei fronturi diferite.

O anchetă penală a fost deschisă asupra cauzelor izbucnirii focului, după ce a apărut ipoteza că unele ar fi putut fi declanşate de hoţi care jefuiau case de vacanţă nelocuite.

Mati, un sătuc de vacanţă aflat la 30 de kilometri de centrul Atenei, a fost pur şi simplu şters de pe hartă de incendiul care s-a declanşat luni după-amiază.

Flăcările s-au împrăştiat ca fulgerul, favorizate de vegetaţia uscată şi de buteliile de gaz din casele de vacanţă. Când s-au văzut înconjuraţi, pentru sute de localnici şi turişti, scăparea a fost plaja.

Localnic: “Totul s-a întâmplat foarte repede. Sunt oameni morţi pe străzi, în curţi şi în maşini, pentru că nu şi-au dat seama ce se întâmplă. Cine dormea a murit în casă.”

Deşi uşuraţi că sunt în viaţă, supravieţuitorii sunt bântuiţi de ceea ce au văzut.

Localnic:“Ne-am băgat în apă să ne salvăm. Totul ardea, nu mai rămăsese nimic. O fată a căzut de pe o stâncă şi a murit. Eram toţi în mare şi simţeam căldura venind spre noi. Parcă era lavă.”

Localnic: “Ce mă frământă cel mai tare și îmi împietrește inima este că am văzut oameni înecându-se lângă mine fără să-i pot ajuta. Asta a fost tragedia.”

Străzile micii aşezări s-au aglomerat rapid, unele fiind blocate de flăcări, şi mulţi au fost prinşi în capcană.

Salvator: “Din păcate, maşinile nu aveau unde să se ducă. Era un copil ars aici, un bătrân mai acolo care încă trăia, dar n-a supravieţuit. Doi acolo şi încă patru acolo.”

Zeci de oameni şi-au abandonat maşinile şi au încercat să ajungă pe jos pe plajă, sărind garduri şi traversând curţi. E ceea ce au încercat să facă şi 26 de oameni găsiţi toţi într-o curte. Proprietarul casei reuşise să se salveze mai devreme, împreună cu alt grup de necunoscuţi blocaţi pe drum în maşini.

Lolcalnic: “Le-am deschis poarta şi pe asta de la stadă, dar şi pe cea spre mare, şi ne-am dus pe plajă. Din câte înţeleg, alţi 26 de oameni au venit prea târziu şi au ars ori s-au asfixiat în curtea mea. N-au reuşit să găsească ieşirea spre mare.”

Un bărbat din grupul salvat: ”Cu mine mai alergau 25 de oameni către mare, de la copii mici care plângeau până la batrani. Unii au sărit direct pe stânci, și-au rupt picioarele și nu s-au mai putut mișca. Am stat 5 ore în mare.”

Pe lângă lista crescândă a morţilor, sunt şi mulţi dispăruţi, oameni pe care cei dragi îi caută printre ruinele fumegânde ale caselor şi pe străzile pline de maşini carbonizate.

Apelurile curg la o linie telefonică special înfiinţată pentru semnalarea celor dispăruţi, iar reţelele de socializare sunt pline de fotografii ale celor care familiile lor nu ştiu nimic.