Incălzirea globală ar putea afecta, semnificativ, toate prognozele meteo, din România, pentru iarna aceasta va fi una grea, anunță meteorologii. Este foarte posibil să ningă până în luna aprilie. Informațiile îngrijorătoare vin în contextul verii prelungite.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat că în condiţiile încălzira globală, iernile se schimbă şi în România: „Vom avea temperaturi mai mari iarna, dar vor fi şi temepraturi mult mai severe decât înainte, este o reconfigurare a transferului de energie între componentele sistemului, un transport de energie mai mare în sistem, deci şi manifestările caracteristice pentru locul şi timpul de an sunt mai severe, mai energetice”.

Incălzirea globală ar putea afecta, semnificativ, toate prognozele meteo, din România, pentru iarna aceasta

Climatologul a atras atenţia şi asupra temperaturilor din această lună noiembrie, „ieşită total din scările climatice urmărite în arhive”: „Avem temperaturi cu 10 – 12 grade mai mari decât normalul şi azi vor fi temperaturi mult mai mari, mai ales în centru şi nord vest avem aceste mari depăşiri. Se întâmplă ceva în sistemul climatic. Toamna e un anotimp de tranziţie, normal, fluctuaţiile sunt mai mari în timpul toamnei, ca şi în timpul primăverii. Atunci poţi avea fluctuaţii, dar amplitudinea este foarte mare, asta poate fi pus în legătură cu schinbarea climei.

Citeste si...
Primarul general Gabriela Firea prezintă bucureştenilor un clip video cu realizările şi proiectele în domeniul consolidărilor

Incălzirea globală ar putea afecta, semnificativ, toate prognozele meteo, din România, pentru iarna aceasta

Per total, avem un glob care se încălzeşte. Până la jumătatea lunii decembrie nu pare să avem o trecere foarte bruscă spre iarnă, sunt temperaturi peste normalul perioadei. Din decembrie, a doua parte ar putea avea manifestări obişnuite iernii, sunt foarte importante aceste prognoze pe intervale mai scurte, şi cele nowcasting, cu anticipare imediată.

E foarte posibil să avem fenomene extreme”, a explicat Roxana Bojariu.