FMI
Actualitate

Înalt oficial FMI, avertisment cu privire la inteligența artificială. Poate determina „perturbări majore pe piaţa muncii”

Inteligența artificială poate perturba „major” piața forței de muncă, spune adjuncta directorului general FMI. Gita Gopinath cere reglementări rapide din partea autorităților.

Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional, FMI a cerut adoptarea rapidă de reguli pentru a reglementa tehnologia, a anunţat publicaţia britanică Financial Times, transmit Reuters și Agerpres.

„Este nevoie ca guvernele, instituţiile şi autorităţile să se mişte rapid pe toate fronturile, în privinţa reglementării, dar şi în ceea ce priveşte pregătirea pentru probabile perturbări majore pe piaţa forţei de muncă”, a declarat Gopinath, într-un interviu acordat FT.

Oficialul a pledat de asemenea pentru sporirea măsurilor de protecţie socială pentru angajaţii afectaţi de adoptarea AI şi adoptarea unor măsuri fiscale care să nu recompenseze firmele ce înlocuiesc muncitorii cu utilaje.

Gopinath a avertizat autorităţile să fie prudente în cazul în care unele corporaţii au o poziţie incontestabilă în noua tehnologie.

„Nu ai vrea să ai companii supervizate care au cantităţi imense de date şi putere de calcul care le oferă un avantaj necuvenit”, a explicat oficialul FMI.

Comisia Europeană lucrează deja la un proiect

Luna trecută, Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat un proiect de cod de conduită comun cu privire la inteligenţa artificială (AI) deschis ţărilor democratice, care ar urma să se aplice în mod voluntar în acest sector.

„În viitoarele săptămâni, vom prezenta un proiect de cod de conduită privind inteligenţa artificială”, a declarat vicepreşedintele executiv aetarul de stat american Antony Blinken, desfăşurată în Suedia.

UE doreşte să fie prima la nivel mondial care se dotează cu un cadru juridic complet şi obligatoriu pentru a limita abaterile AI, dar intrarea în vigoare a acestui cadru nu va avea loc înainte de finalul lui 2025.

blank