In zonele afectate de pesta porcina, pretul carnii de porc a scazut dramatic.Gorjenii care cumpără un porc pentru Crăciun de la crescătorii locali plătesc 10 lei pentru un kilogram, în timp ce oltenii, unde au fost semnalate cazuri de pestă porcină africană, cumpără porcul cu 8 lei kilogramul, de la crescătorii din satele judeţului.

In judeţul Gorj nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană (PPA), iar porcul crescut la ţară se vinde la acelaşi preţ sau chiar mai ieftin ca anul trecut. Kilogramul de porc viu costă între 10 şi 12 lei, însă oamenii sunt dispuşi să negocieze.

In zonele afectate de pesta porcina :

La supermarket, preţul unui kilogram de carne tocată de porc porneşte de la 10,99 lei, în timp ce pulpa de porc fără os costă 13 lei.

“În judeţul Gorj, s-au sacrificat în jur de 45.000 de porci, după calculul nostru, la trichina. A fost foarte slab în ceea ce priveşte examinările, cel puţin în pieţele din oraşe. Nu au venit oamenii, cu toate că i-am atenţionat că am avut nouă cazuri de trichină la mistreţi, nu au venit. Probabil mulţi nu au venit de teamă să nu ne ducem noi să le luăm porcii.(…) La noi, nu au fost cazuri de pestă porcină. Trebuie ca oamenii să stie că nu se vinde nimic fără documente. Dacă e porcul viu, este nevoie de formular de mişcare de la exploataţia de unde pleacă, către cea la care ajunge. Dacă îl ia carcasă, trebuie buletin pentru analiză trichină şi formular de sacrificare, consum propriu,” a declarat Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj.

De teamă să nu rămână cu porcii nevânduţi, oamenii care locuiesc la ţară sunt dispuşi să negocieze, având interesul să vândă în perioada Crăciunului.

In zonele afectate de pesta porcina :

“Eu vând porc de 180 de kilograme, cred că are mai mult chiar, este negociabil preţul. Zece lei kilogramul este preţul de pornire, însă e negociabil. A mai luat în greutate în ultimele două săptămâni, dar calculăm la 180 de kilograme. Am toate actele, are cercel, nu e nicio problemă cu pesta”, a spus un localnic din comuna Turburea, judeţul Gorj.

Site-urile de anunţuri sunt pline de oferte, iar vânzătorii sunt de toate felurile. Unii dintre ei sunt dispuşi să lase mult la preţ, doar să nu le fie cerute acte.

“Eu am un porc de 170 de kilograme şi unul de 200. Preţul este de nouă lei pe kilogram. Am dat unul, mai avem doi, ne înţelegem la preţ. Nu avem ce trebuie pentru transport. A venit cineva de la Târgu-Jiu şi a cumpărat, dar tot aşa. La noi nu au fost probleme cu pesta porcină”, a spus o femeie din Cruşeţ.

Şi în judeţul Olt, preţul este negociabil, dar nu din cauza actelor, ci din cauza faptului că în mai multe localităţi au fost afectate de epidemia de PPA.

“Preţurile au rămas cam la fel ca anul trecut, chiar mai mici, cel puţin în zona noastră, pentru că le e frică şi oamenilor să cumpere, de teamă că ar putea fi din zona cu pestă,” explică o femeie din comuna Urzica, judeţul Olt, pentru corespondentul Mediafax.

In zonele afectate de pesta porcina, pretul carnii de porc a scazut dramatic :

Preţurile pentru porcii îngrăşaţi de Crăciun pornesc de la 8 lei pe kilogram.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, în judeţ au fost înregistrate cinci focare de PPA, atât la porcii domestici din gospodării din localităţile Rusăneşti şi Cilieni, cât şi două cazuri la mistreţi din fondul de vânătoare 43 Frunzaru, de pe raza comunei Dăneasa, satul Pestra.

In zonele afectate de pesta porcina, pretul carnii de porc a scazut dramatic :

În urma uciderii preventive a porcilor din localităţile afectate de pestă, în judeţul Olt, au fost întocmite 125 de dosare de evaluare pentru despăgubirea proprietarilor.

Pesta Porcină Africană evoluează în 297 de localităţi din 19 judeţe, cu un număr de 1.139 de focare (dintre care 19 în exploataţii comerciale) şi 527 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 364.157 de porci afectaţi de boală, informează ANSVSA.

Au fost stinse 12 focare în judeţul Satu Mare şi un focar în judeţul Dâmboviţa.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:

– Judeţul Satu-Mare – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 28 cazuri la mistreţi;

– Judeţul Bihor – 48 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţ;

– Judeţul Sălaj – 5 cazuri la mistreţi;

– Judeţul Tulcea – 572 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 100 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Brăila – 122 de focare (dintre care 11 focare la exploataţii comerciale) şi 2 cazuri la mistreţi;

– Judeţul Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi 4 cazuri la mistreţi;

– Judeţul Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 35 de cazuri la mistreţi;

– Judeţul Galaţi – 16 focare în gospodăriile populaţiei şi 7 cazuri la mistreţi;

– Judeţul Ilfov – 10 focare în gospodăriile populaţiei;

– Judeţul Călăraşi – 100 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 26 de cazuri la mistreţ;

– Judeţul Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;

– Judeţul Giurgiu – 26 focare în gospodăria populaţiei şi 12 cazuri la mistreţ;

– Judeţul Teleorman – 8 focare în gospodăria populaţiei şi 303 cazuri la mistreţi;

– Judeţul Maramureş – 3 focare în gospodăria populaţiei;

– Judeţul Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei;

– Judeţul Dolj – un focar în gospodăria populaţiei;

– Judeţul Argeş – un focar în gospodăria populaţiei;

– Judeţul Olt – 5 focare în gospodăria populaţiei şi 2 cazuri la misteţi

– Judeţul Dâmboviţa – un focar într-o exploataţie de tip A

Până la 20 decembrie au fost despăgubiţi 8.409 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 237.311.620 de lei.

Detaliat, situaţia plăţilor despăgubirilor se prezintă astfel:

– Judeţul Satu-Mare – au fost plătite despăgubiri pentru 22 de exploataţii din cele 22 de exploataţii afectate în valoare de 63.260 de lei;

– Judeţul Bihor – au fost plătite despăgubiri pentru 211 exploataţii dintr-un total de 230 exploataţii afectate în valoare de 947.620 de lei;

– Judeţul Tulcea – au fost plătite despăgubiri pentru 1.162 de exploataţii dintr-un total de 1.175 de exploataţii în valoare de 46.557.380 de lei;

– Judeţul Brăila – au fost plătite despăgubiri pentru 3.205 de exploataţii dintr-un total de 3.216 exploataţii în valoare de 166.794.640 de lei;

– Judeţul Constanţa – au fost plătite despăgubiri pentru 847 de exploataţii dintr-un total de 849 de exploataţii în valoare de 3.770.090 de lei;

– Judeţul Ialomiţa – au fost plătite despăgubiri pentru 2.389 de exploataţii dintr-un total de 2.500 de exploataţii în valoare de 6.531.000 de lei;

– Judeţul Galaţi – au fost plătite toate cele 83 de exploataţii în valoare de 248.000 de lei;

– Judeţul Ilfov – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 7 exploataţii afectate în valoare de 71.640 de lei;

– Judeţul Călăraşi – au fost plătite despăgubiri pentru 312 exploataţii dintr-un total de 314 exploataţii în valoare de 11.086.640 de lei;

– Judeţul Teleorman – au fost plătite despăgubiri pentru 9 exploataţii dintr-un total de 10 exploataţii în valoare de 38.670 de lei.

¬– Judeţul Vrancea – au fost plătite despăgubiri pentru singura exploataţie afectată în valoare de 7.000 de lei.

– Judeţul Giurgiu – au fost plătite despăgubiri pentru 115 de exploataţii dintr-un total de 116 exploataţii în valoare de 1.088.010 de lei.

– Judeţul Dolj – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 20 de exploataţii afectate în valoare de 74.000 de lei

– Judeţul Buzău – au fost plătite despăgubiri pentru cele 2 de exploataţii în valoare de 3.300 de lei.

– Judeţul Argeş – a fost plătită despăgubirea pentru singura exploataţie în valoare de 2.000 de lei.

– Judeţul Olt – au fost plătite despăgubiri pentru 23 de exploataţii dintr-un total de 125 de exploataţii afectate în valoare de 28.370 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.