Purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi a promis marți că legislația privind profilarea rasială și alte probleme ridicate de uciderea de către poliție a lui George Floyd se vor schimba, în timp ce alți parlamentari au avertizat împotriva folosirii trupelor armate pentru a potoli protestele din Statele Unite.

Profilarea rasială este o problemă „universală”

Democrații Camerei își propun o serie de subiecte. Însă Pelosi a descris profilarea rasială a suspecților drept o problemă „universală” „de care trebuie să scăpăm”.

Pelosi și alți democrați au atacat manipularea protestelor președintelui Donald Trump după ce gloanțele de cauciuc au fost folosite pentru a elimina protestatarii din afara Casei Albe.

„Națiunea are nevoie de o conducere calmă și constantă, o mână sigură și o inimă mare, calități pe care președintele Trump nu le-a afișat niciodată”, a declarat liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer.

Schumer a solicitat trecerea legislației privind reforma în domeniul aplicării legii până la 4 iulie.
Protestele s-au intensificat în urma uciderii lui Floyd, care a murit în timp ce un polițist alb Minneapolis a îngenuncheat pe gât ți s-a sufocat astfel. De atunci, ofițerul a fost acuzat de crimă.

Însă protestele s-au abătut în violență și jefuire în multe locații, iar Trump a amenințat că va disloca trupe federale dacă oficialii locali nu reușesc să pună capăt violenței.

Unii republicani și-au exprimat rezerve. „Aceasta ar trebui să fie ultima noastră soluție”, a spus senatorul Lindsey Graham, un aliat al lui Trump. „Trebuie să restaurăm comanda. Dar folosind trupe militare active în situații de acest fel, dacă se întâmplă destul de rar. ”

Reprezentanta Elissa Slotkin, fostă oficială a apărării, a avertizat împotriva utilizării armatei pentru obiective politice. „Aceasta este o cale periculoasă pentru instituțiile noastre, militarii și națiunea noastră”, a tweetat democratul din Michigan.