În Senatul SUA începe procesul lui Donald Trump
Featured, International

În Senatul SUA începe procesul lui Donald Trump

Procesul lui Donald Trump începe oficial marți, 9 februarie 2021, în Senatul american, fiind a doua astfel de procedură, numită „impeachment”, prin care trece miliardarul american. El este singurul președinte al Statelor Unite care a fost pus sub acuzare în două rânduri pentru acțiunile sale în calitate de șef al Casei Albe.

Cei 100 de senatori, în număr egal, 50 de democrați și 50 de republicani, vor fi jurați și vor vota la final dacă îl condamnă sau îl achită pe fostul președinte pentru că ar fi încurajat violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie.

În cazul unui vot egal, diferența o poate face vicepreședintele țării, care este și președintele Senatului – în acest caz, democrata Kamala Harris. Numai că, pentru un verdict, la impeachment este nevoie de o majoritate de două treimi din voturile senatorilor.

Donald Trump a refuzat să compară în fața lor și să depună personal mărturie, considerându-se nevinovat. El susține că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. „Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt, din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat”, a declarat Donald Trump.

Ce argumente aduc avocații apărării
Luni, cu o zi înainte de începerea procesului, echipa de avocați a fostului președinte i-a acuzat pe democrații din Camera Reprezentanților – instituția care a formulat actul de acuzare – că s-au angajat într-un „teatru politic” și că vor „să reducă la tăcere” un adversar politic. Avocații susțin că procesul din Senat este neconstituțional, pentru că Donald Trump nu mai este președinte.

Ei au depus, în această fază premergătoare deschiderii procesului, un memoriu de 78 de pagini în care își prezintă argumentele. Au primit apoi răspunsul din partea democraților, într-un document de cinci pagini, în care aceștia își apără punctul de vedere.

Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte la 20 ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie 2020 în faţa lui Joe Biden. Cu o săptămână înainte, însă, la 13 ianuarie, a fost pus sub acuzare (procedura de impeachment), prin vot, de Camera Reprezentanților.

Echipa apărării, formată din avocații Bruce Castor, David Schoen şi Michael van der Veen, contestă constituţionalitatea procedurii de impeachment, prin care un oficial cu rang înalt, inclusiv președintele, este pus sub acuzare și dacă este găsit vinovat, este demis din funcție. Avocații argumentează că în Constituţia SUA nu există prevederi referitoare la „inculparea în vederea demiterii” în cazul unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale.

Săptămâna trecută, avocaţii au argumentat că Senatul nu mai are jurisdicţie pentru judecarea acuzaţiilor formulate în cadrul procedurii de demitere a preşedintelui, întrucât Donald Trump nu mai este preşedinte. „Prevederea constituţională necesită ca persoana să fie în funcţie, pentru a fi judecată în vederea demiterii”, au arătat avocaţii.

Este constituțională judecarea președintelui în vederea destituirii, dacă nu mai este în funcție?
Mulţi experţi în drept constituţional cred că poate fi organizat un proces judiciar în Senat, în cadrul procedurii de impeachment lansată de Camera Reprezentanţilor, chiar dacă un preşedinte şi-a încheiat mandatul, însă Constituţia SUA nu menţionează în mod specific acest lucru şi nicio instanţă judiciară nu a fost solicitată să se pronunţe asupra unui astfel de caz, notează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte care va fi judecat în Senat după expirarea mandatului.

Donald Trump a mai trecut printr-o procedură de impeachment în 2019, dar la finalul procesului din Senat, după aproape trei săptămâni, a fost achitat. Atunci, el a fost pus sub acuzare pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, pentru că ar fi încercat să-l șantajeze pe președintele Ucrainei pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden, contracandidatul său democrat în cursa pentru alegerile prezidențiale.

Donald Trump este al treilea președinte american care trece printr-o astfel de procedură, dar este singurul căruia i s-a întâmplat de două ori.

Ce acuzații i se aduc lui Donald Trump
Conform procedurilor, Donald Trump va fi judecat în Senat pentru acuzaţia că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. „Instigare la insurecție”, așa sună formularea oficială din actul de punere sub acuzare.

În Senatul SUA începe procesul lui Donald TrumpÎn Senatul SUA începe procesul lui Donald Trump

În documentul de punere sub acuzare trimis Senatului săptămâna trecută, „procurorii” din Camera Reprezentanților au pledat pentru condamnarea lui Donald Trump, pentru a pentru a proteja democraţia americană şi securitatea naţională şi pentru a descuraja orice viitor preşedinte care ar putea lua în considerare provocarea de violenţe pentru a obţine puterea. Ei au argumentat că Trump are „o responsabilitate unică” pentru asaltul asupra Capitoliului.

În Senatul SUA începe procesul lui Donald Trump
Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit la 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

1În Senatul SUA începe procesul lui Donald Trump

„Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat în tranziţia paşnică a puterii şi a pus în pericol o ramură co-egală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitate de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie, dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept”, arată actul de inculpare, elaborat înainte de expirarea mandatului prezidenţial.

Ce s-a întâmplat la 6 ianuarie 2021
Cinci persoane, inclusiv un polițist, au murit în timpul atacului pe care susținătorii lui Donald Trump l-au dat asupra clădirii Congresului după ce mai întâi au ascultat un discurs al președintelui.

Politicienii și personalul din Congres au fost nevoiți să se ascundă în birouri după ce mulțimea a pătruns furioasă în sediul Congresului, a devastat și a sustras mobilier sau alte bunuri.

2
Evenimentele au determinat întreruperea validării în Congres a victorei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale. De asemenea, zeci de persoane au fost rănite.

În data de 6 ianuarie, înaintea violenţelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului. „Vom merge la Capitoliu şi vom scanda în faţa bravilor noştri senatori şi congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru că ţara nu poate fi luată înapoi prin acţiuni slabe. Trebuie să arătăm putere şi să fim puternici. Trebuie să cerem Congresului să facă ceea ce trebuie şi să numere doar voturile electorilor reprezentaţi legal”, a afirmat Donald Trump.

Donald Trump a repetat afirmaţiile – nedovedite – că alegerile au fost fraudate şi le-a cerut susţinătorilor săi să meargă la Capitoliu, „să oprească furtul”, „să dea dovadă de tărie” şi „să lupte din răsputeri”.

3În Senatul SUA începe procesul lui Donald Trump în punctul de vedere transmis luni, de avocații  fostului presedinte.

Donald Trump a susținut constant după alegeri că scrutinul a fost fraudat și nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden. El nu a participat nici la ceremonia de învestire a noului președinte, așa cum e cutuma.

Avocaţii lui Donald Trump neagă însă că miliardarul republican a încurajat violenţa și spun că a fost o decizie proprie a celor care au participat la atacul asupra Capitoliului. Avocaţii mai susţin că el a folosit cuvântul „luptă” într-un sens figurat şi acest lucru „nu poate fi interpretat drept o încurajare” a unor acte de violenţă. „În mod notabil, a lipsit din discursul său orice referire sau încurajare a unei insurecţii, revolte, acţiuni criminale sau acte de violenţă fizică de orice fel”, au subliniat avocaţii lui Donald Trump.

În Senatul SUA începe procesul lui Donald Trump
În Senatul SUA începe procesul lui Donald Trump în punctul de vedere transmis luni, avocații mai spun că documentele FBI au arătat că revolta fusese planificată cu câteva zile înainte, ceea ce înseamnă că nu Donald Trump a fost cel care a încurajat violența, relatează BBC.

Cum se va desfășura procesul din Senat
Procesul lui Donald Trump va începe marți cu o dezbatere de patru ore asupra constituţionalităţii procedurii, în contextul în care Donald Trump nu mai este preşedinte.

Vor urma apoi 32 de ore de dezbateri, începând de miercuri după-amiază. Dacă acuzarea va decide să cheme martori, Senatul va dezbate această temă şi va organiza un vot asupra acestui aspect.

Nouă democrați din Camera Reprezentanților vor juca rolul de procurori. Ei se numesc oficial „manageri ai impeachment-ului” și speră să-i convingă pe membrii Senatului – împărţi egal între democraţi şi republicani – să-l condamne pe Trump şi să-i interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică.

Avocaţii lui Trump i-au acuzat pe cei nouă congresmeni democraţi care joacă rolul procurorilor de „incorectitudine intelectuală şi lipsă de conţinut faptic” pentru modul în care au prezentat discursul lui Trump de la 6 ianuarie.

„Aceasta a fost doar o tentativă egoistă a conducerii democrate de a profita de sentimentele de şoc şi confuzie de care au fost cuprinși americanii, din întreg spectrul politic, când au văzut distrugerea de la Capitoliu comisă de câteva sute de persoane”, au scris avocaţii lui Trump.

Donald Trump, cu șanse să fie achitat și a doua oară
Pentru ca Donald Trump să fie condamnat în Senat, este nevoie de un vot cu majoritate de două treimi, ceea ce ar însemna că 17 senatori republicani ar trebui să voteze alături de cei 50 de senatori democrați, ceea ce este destul de puțin probabil.

Când, la 26 ianuarie, în Senat s-a organizat un vot pentru a respinge cazul împotriva lui Trump, pe motiv că ar fi neconstituţională o astfel de procedură după încetarea mandatului, 45 dintre cei 50 de republicani din Senat au sprijinit această inițiativă.

Contestarea cazului împotriva lui Trump pe motive constituţionale le va permite republicanilor din Senat să voteze împotriva condamnării fără a apăra direct discursul fostului preşedinte către susţinătorii săi înainte de asaltul asupra Capitoliului, notează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Pe de altă parte, ambele partide au un interes în a încheia procesul cât mai repede. Noul președinte Joe Biden a vorbit, la începerea mandatului, de „vindecare” şi unitate într-o ţară care a fost profund divizată în timpul preşedinţiei lui Donald Trump.

Democraţii deţin majorităţi fragile atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat, iar procesul de impeachment ar putea să îngreuneze adoptarea de către Congres a planului de redresare după pandemia de COVID-19, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, dar şi încheierea procesului de validare a membrilor guvernului.

La rândul lor, liderii republicani se tem că o nouă focalizare a atenției pe modul în care Donald Trump a gestionat perioada post-electorală le-ar putea aduce și mai multe prejudicii de imagine și ar adânci disensiunile din propriul partid.

Când ar putea veni verdictul
În aceste condiții, liderii republicani și democrați s-au pus de acord să fie o procedură rapidă. Verdictul ar putea veni chiar săptămâna viitoare, mai rapid decât în cazul oricărei alte proceduri de impeachment din istoria americană, scrie The New York Times.

Totuși, dacă Senatul îl găsește vinovat pe Donald Trump, atunci senatorii ar mai putea organiza un vot pentru a decide dacă este cazul să-i interzică să mai candideze în viitor. Un astfel de vot ar avea nevoie doar de o majoritate simplă, ceea ce ar fi posibil de atins cu ajutorul votului vicepreședintei Kamala Harris.

Dacă Senatul îl achită pe Donald Trump, atunci fostul președinte, în vârstă de 74 de ani, poate să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă. Sondajele de opinie publică arată că el rămâne de departe cea mai populară figură la nivel național din Partidul Republican.