Actualitate, Featured

In România, tot mai mulți pacienți vindecați de coronavirus donează plasmă

Evoluția numărului de cazuri de coronavirus COVID-19 după 15 mai depinde și de atitudinea pe care fiecare dintre noi o vom avea, spune ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a precizat că încă nu suntem pe o pantă descendentă, așa că este foarte important ca și după încetarea stării de urgență să continuăm să respectăm normele de distanțare socială și de igienă personală. Că pandemia nu a trecut o arată și statistica dată de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt în ATI 238 de pacienți pentru care medicii fac tot posibilul. Unii dintre ei primesc tratament cu plasmă de la cei care au reușit să învingă boala. Chiar marți dimineață, doi soți din Galați care s-au vindecat au donat plasmă, care îi va ajuta pe bolnavii aflați în stare gravă.

Până acum, peste 50 de astfel de persoane au mers la centrele de donare pentru a li se preleva plasmă.

Microstația de Ambulanță de la Bolintin Deal a fost închisă după ce un angajat de acolo a fost depistat pozitiv. Colegii au fost trimiși în izolare și vor fi testați.

Într-adevăr, ministrul Sănătății spune că nu trebuie să uităm să păstrăm distanțarea socială chiar și după 15 mai când se termină starea de urgență și la fel de important va fi să respectăm reguliule de igienă personală.

În România va fi făcută o testare la nivel național, în cadrul unui studiu, din care vom afla câte persoane s-au îmbolnăvit de coronavirus COVID-19.

Așadar, nu este vorba despre a-i diagnostica pe cei care au coronavirus, ci despre a-i localiza pe cei care au fost bolnavi, dar nu au știut pentru că nu au avut simptome.

Testările vor începe, cel mai probabil, din iunie și vor dura aproximativ două luni.

Rezultatele cercetării vor da și o previziune pentru următorul val al pandemiei, pe care autoritățile îl așteaptă odată cu venirea sezonului rece.