Distracția fără nicio măsură de protecție în Centrul Vechi al Bucureștiului împotriva noului virus ar putea duce inclusiv la închiderea cluburilor după ora 22:00. Este avertismentul premierului. Ludovic Orban spune că virusul nu iartă pe nimeni în ziua în care am avut cel mai mare număr de cazuri de coronavirus de la debutul pandemiei la noi: aproape 700 de noi îmbolnăviri. 698 mai exact. Și 24 de decese în ultimele 24 de ore.

In plină pandemie, în Centrul Vechi al Bucureștiului nu aveai loc să arunci un ac, nici vorbă de distanțare socială, mi de românii au luat drumul litoralului încă de vineri, fiind așteptați în acest weekend la malul mării peste 100 de mii de turiști.

Autostrada Soarelui a fost aglomerată sâmbătă dimineața, ba chiar au fost și doua tamponari. Între timp, la mare a fost prima seară cu o premieră pentru litoral: în Vama Veche muzica nu a mai răsunat ca în alți ani, ca măsură de a-i ține la mese pe petrecăreți, și nu în picioare.


Nu s-a întâmplat așa, însă, și la Mamaia, unde cetățeni indicnați au surprins imagini cu o nouă horă care s-a încins la o terasă. Iar în Centrul Vechi din Capitală, petrecăreții s-au înghesuit ca sardelele, au dansat și au cântat ca-n vremurile bune. Iată imaginile:

Nici în trenuri sau în tramvaie oamenii nu poartă măști de protecție și nici distanțarea fizică nu se respectă, după cum arată o filmare cu camera ascunsă. O singură persoană din cinci purta masca de protecție corect, și pe gură, și pe nas, în tramvaiul din București unde au fost surprinse imaginile. Trei oameni nu aveau mască deloc. În același mijloc de transport un alt bărbat vorbea la telefon relaxat. Nici el nu avea mască.

– Mască de protecție nu vă puneți?

– Ba da, o am în buzunar, dar mă sufoc cu ea, este răspunsul dat de obicei.

În Gara de Nord, zeci de călători s-au îmbulzit sâmbătă în zona peroanelor, iar în trenuri oamenii nu poartă mască, deși e aglomerat. Cei mai mulți dintre călători fie poartă masca de protecție sub bărbie, fie nu o pun deloc. Nimeni nu-i deranjează cu nimic, deși premierul stabilea responsabilități în această privință în urmă cu câteva zile.

Nici comercianții din Piața Obor, pe de altă parte, nu respectă regulile impuse de autorități.

Oamenii nu poartă mască nici la intrarea în benzinărie. „Oamenii alimentează și dacă nu au mască, normal, să plătească, sunt lăsați să intre fără mască, or asta nu e acceptabil. Benzinăriile trebuie să se adapteze”, cerea Ludovic Orban.

Și locurile de joacă sunt în continuare animate.

Aglomerație și la munte
Aglomerație a fost sâmbătă și pe Tranfăgărășan, la Bâlea Lac, unde oamenii stăteau la cozi fără niciun fel de distanțare fizică.

Sute de persoane sunt în acest weekend și la Sovata, stațiunea balneară din Mureș, acolo unde din imaginile trimise de un telespectator se vede că nu se respectă nicio măsură de distanțare. Oamenii fac plajă unul lângă celălalt și nici în apă nu se prea respectă regulile impuse de autorități.

Poliția intensifică raziile în zonele aglomerate
Pe de altă parte, au fost razii azi-noapte în mai multe județe, în locurile aglomerate din marile orașe. Controalele s-au soldat cu amenzi de zeci de mii de lei. Poliţiştii şi jandarmii au aplicat sancţiuni de peste 40.000 de lei în ultimele 24 de ore, potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului din judeţul Constanţa.