În opinia lui Klaus Iohannis exclude instalarea unui Guvern PSD dacă moțiunea de cenzură trece, deși nu acesta este rolul său constituțional. Iohannis a fost întrebat miercuri despre posibilitatea ca România să aibă un guvern de uniune națională dacă trece moțiunea de cenzură . „Coaliții post-moțiune: întâi să vedem moțiunea, apoi votul pe moțiune, să facem consultări și în mod sigur nu vom avea guvern PSD”, a răspuns președintele.

S-a arătat apoi deranjat de depunerea moțiunii de cenzură de către PSD.

Astfel, chestionat dacă crede că moțiunea va trece și, dacă da, unde va pleca Guvernul, acasă sau la pușcărie cum a zis Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis a afirmat: „Atunci când a fost înlăturat din fericire Guvernul PSD, în toamna anului trecut, toată lumea a ştiut că avem un Guvern minoritar care trebuie să gestioneze afacerile publice până se fac alegerile parlamentare. După scurt timp, PSD a făcut o pasiune pentru moţiune de cenzură. Nu trebuie, după părerea mea să plece. E o măsură populistă, electoralistă, fără rost. Mai e puţin timp până la alegeri. De ce să depui moţiune de cenzură? PSD vrea să arate că se opune unui Guvern care pregăteşte alegerile. Asta vom urmări cu mare atenţie dacă trece sau nu. Am avut situaţii când a trecut şi situaţii când nu a trecut. Eu nu îmi doresc să treacă moţiunea”.

În opinia lui Iohannis, „această moțiune este neavenită politic”.

„Dacă trece sau nu vom ști atunci când se votează. Nu sunt dispus să intru într-un joc populsit ordinar, care vrea să arate că PSD are mulți parlamentari. PSD nu a venit cu soluții, ci cu texte populiste. Încearcă să dărâme Guvernul, nu au nicio soluție, sunt ahtiați după putere. Ei suferă că nu mai sunt conectați la resursele bugetare”, a mai zis acesta.

În opinia lui Klaus Iohannis această moțiune este neavenită politic a susținut o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, după discuțiile purtate cu premierul Ludovic Orban 

Pe 17 august PSD va depune moțiunea de cenzură, a anunțat, tot miercuri, liderul interimar al formațiunii, Marcel Ciolacu.