Kabul
Featured, International

În Kabul, talibanii fac liste cu numele tuturor fetelor nemăritate

Pe măsură ce poveștile apar din zone care au căzut în mâinile militanților islamiști, femeile singure din Kabul se tem că nu au cale de scăpare

În această societate profund conservatoare și patriarhală, femeile din Kabul care sfidează convenția și solicită divorțul sunt adesea respinse de familiile lor și evitate de societatea afgană. Lăsate singure, acestea trebuie să lupte pentru drepturi de bază, cum ar fi închirierea unui apartament, care necesită implicarea sau garanțiile rudelor bărbaților.

Talibanii, care au impus cu strictețe legea islamică și le-au interzis femeilor să lucreze când au condus Afganistanul între 1996 și 2001, au spus în repetate rânduri că vor respecta drepturile femeilor dacă se vor întoarce la putere.

Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat că grupul islamist nu a luat încă o decizie dacă să le permită femeilor să lucreze la bănci în zonele controlate de talibani.

„După instaurarea sistemului islamic, va fi luată o decizie potrivit legii și cu voia Domnului, n-o să fie probleme”, a declarat el.

Femei afgane care lucrează în mai multe domenii, inclusiv jurnalism, sănătate sau ordine publică, au fost ucise într-un val de atacuri de când au început negocierile de pace anul trecut, între talibani și guvernul afgan sprijinit de SUA. Guvernul dă vina pe talibani pentru aceste asasinate, însă gruparea respinge acuzațiile.

Pe măsură ce au câștigat control în Kandahar în ultima perioadă, talibanii au început să le oblige pe femei să renunțe la slujbele lor, pe care le văd ca nepotrivite, pentru că trebuie să lucreze în prezența bărbaților și cu fața descoperită.

Nahal și Mahvash, două surori care trăiesc la Kabul, au povestit pentru presa internaţională despre teroarea în care trăiesc, după ce talibanii au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor provinciale locale şi se apropie de capitală.

„Ni se spun lucruri teribile. Unchiul nostru tocmai a scăpat din Mazar-i-Sharif şi ne-a vorbit despre talibanii care şi-au injectat heroină în faţa tuturor, înainte de a tăia capul celor pe care îi consideră adversari şi duşmani”, spune Nahal, care are puţin peste 30 de ani.

La fel ca mulţi tineri, Nahal şi Mahvash, deşi trăiesc într-o societate profund patriarhală şi sunt obişnuite să nu poată face tot ce îşi doresc, nu pot suporta ideea de a-și pierde libertatea.

Femeile nu au voie să iasă singure din casă
Potrivit unui raport al Associated Press, o profesoară din provincia Takhar din nordul Afganistanului a spus că femeilor nu li s-a permis să iasă singure fără o escortă de sex masculin.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat vineri că rapoarte oribile despre opresiunea talibanilor asupra femeilor și fetelor afgane au apărut din zone care au fost deja capturate.

blank