Talibanii au instaurat Emiratul Islamic al Afganistanului, iar odată cu schimbarea numelui vin și regulile. Cu toate acestea, femeile în Kabul au decis să îi sfideze pe conducători și s-au întors fie la muncă sau la școală, iar acum merg singure pe stradă. Potrivit tradițiilor, acestea nu au voie să părăsească locuința fără a fi însoțite de un membru al familiei, iar dreptul la muncă este încă discutabil.

Atifa Watanyar este profesoară la o școală în Kabul și nu s-a lăsat intimidată de atacurile teroriste și amenințarea talibanilor. Aceasta a susținut că în primăvara acestui an a asistat la un eveniment care i-a trezit suspiciuni privind faptul că situața din Afganistan se agravează. La începutul lunii mai a asistat la un atac terorist cu bombă chiar în fața școlii. 85 de persoane au fost ucise, multe dintre acestea fiind tinere adolescente.

La o lună de la venirea talibanilor la putere, aceștia le-au interzis fetelor din învățământul secundar să meargă la școală. Reprezentanții talibanilor au spus că trebuie să înființeze un „sistem de transport sigur” înainte ca fetele de la clasele a VI-a până la clasa a XII să se poată întoarce în clasă.

Talibanii au luat cu asalt Kabulul și în unele cazuri, aceștia le-au ordonat femeilor să să-și părăsească locul de muncă. Cu toate acestea, femeile au protestat împotriva guvernului, însă forțele talibane au început să le bată cu biciul și bastoanele.

Șeful serviciilor de informații ale talibanilor din Kabul, Mawlavi Nasratullah, a susținut că femeile nu au dreptul de a protesta în țară.