În India, pacienții COVID sunt primiți în spitale doar dacă vin cu buteliile de oxigen de acasă
Featured, International

În India, pacienții COVID sunt primiți în spitale doar dacă vin cu buteliile de oxigen de acasă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţa zilele trecute că situaţia generată de Covid în India este mai mult decât sfâşietoare, dar situaţia din teren depăşeşte aşteptările. Mai mult, specialiştii avertizează că vârful valului doi este așteptat abia în 2-3 săptămâni, atunci când şi criza va ajunge la apogeu.

Situaţia disperată în India este subiectul reportajelor de televiziune pentru staţiile mari cu acoperire globală. CNN prezintă imagini cu mulţimi de oameni aproape lipsiţi de speranţă, care aşteaptă totuşi la porţile spitalelor, în aşteptarea unei minuni. „Înainte l-am dus la alt spital, dar acolo au refuzat să-l interneze. Ne-au spus să-l aducem la aici. Nici acest spital nu ni-l primește. Oxigenul din ambulanță se termină. Starea lui este destul de gravă. Stăm aici fără oxigen și cu un bolnav în mijlocul drumului, fără nicio speranță„, povesteşte ruda unui pacient.

Copleșite și rămase fără resurse, unele spitale refuză pacienții care nu vin cu buteliile de oxigen de acasă. Familiile bolnavilor sunt nevoite să cumpere butelii de oxigen de pe piața neagră la prețuri foarte mari. „L-am adus pe tatăl meu aici, dar nu sunt paturi. Sunt oameni pe holuri, întinși pe jos. Primele întrebări pe care ți le adresează este dacă ai testul PCR și dacă ai cilindru de oxigen. Am crezut că asta îți asigură spitalul„, spune şi fiica unui pacient.

Situaţia este confirmată de medici, un director de spital din capitala New Delhi declarând resemnat: „Dacă cineva moare aici, știi că a murit pentru că nu a fost oxigen pentru el. Nu pot descrie ce simțim. Îți vine să plângi, te simți neputincios„.

Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus crește cu câte un milion de persoane la fiecare trei zile și zilnic sunt declarați peste 2.000 de morți. Experții spun că aceste statistici oficiale subestimează cu mult amploarea tragediei. Numărul real al cazurilor ar putea fi de până la 30 de ori mai mare. În ceea ce privește decesele, sunt discrepanțe mari între rapoartele oficiale și numărul incinerărilor și al înmormântărilor.

blank