Statul francez va comanda 651 de drone de supraveghere, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro- conform publicației Liberation.

Dacă Ministerul de Interne a dat asigurări că acest ordin nu are legătură cu actuala criză de sănătate, cererea de ofertă pentru drone pune înca o dată în discuție raportul cheltuielilor publice alocate monitorizării populației, versus cheltuieli alocate populației cu situație precară.

Publicat pe 12 aprilie de Ministerul de Interne, apelul de participare la licitație se referă la achiziția de 651 de drone, care prin sistem WIFI să asigure imagini/cadre necesare securității interne (jandarmerie națională, poliție națională și securitate civilă).

Valoarea estimată pentru toate loturile ar putea ajunge la 4 milioane de euro.

Dronele ar trebui să fie achiziționate în trei tranșe.

Primul lot: 1,8 milioane de euro, pentru achiziționarea a 565 de „micro-drone”. Acestea trebuie să aibe sub un kilogram, să poată zbura cel puțin douăzeci și cinci de minute, până la o înălțime de 100m, fără zgomot, să filmeze în 4K sau UHD, să aibă o cameră termică și să transmită cel puțin de la o distanta de 3 kilometri.

Citeste si...
Vezi unde va pleca Dragnea si cat va plati pentru asta

Al doilea lot: 1,58 milioane de euro pentru achiziția a 66 „drone de capacitate națională” care să nu depășească 8 kilograme, să fie silențioase, să ajungă până la o înălțime de 120 de metri, să aibe lentile de filmare de la 500 de metri, o autonomie de zbor de 20 de minute și să transmită cel puțin de la 5 kilometri.

Lotul al treilea: 175.000 euro pentru 20 de „nano-drone” cu o greutate mai mică de 50 de grame, trebuie să aibă o autonomie de zbor de minim 25 de minute și să transmită imaginile la o distanță minimă de 2 kilometri.

Cererea de ofertă permite companiilor ca până la 19 iunie să-și trimita propunerea care să rămână valabilă timp de opt luni după această dată.