În curtea Spitalului Municipal Timișoara
Actualitate, Featured

Tragedie: În curtea Spitalului Municipal Timișoara s-a defectat TIR-ul ATI

Tirul amplasat vineri noaptea în curtea Spitalului Municipal Timișoara și pus în funcțiune luni, s-a defectat miercuri dimineața. 8 pacienți cu Covid-19, în stare gravă, au rămas fără oxigen și au fost transferați de urgență la spital.

Cinci pacienți din unitatea mobilă care s-a defectat au fost transferați la Spitalul Județean, la Casa Austria, iar alți trei pacienți au rămas la Spitalul Municipal: doi pe secția Urgențe, unul la secție de Medicină Internă.

Miercuri, 18 noiembrie, dimineața, imediat după ce tirul s-a stricat, o echipă de medici de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Timișoara a mers la „Municipal”, unde au evaluat starea a cinci pacienți aflați în tirul de Terapie Intensivă. În acest fel, pacienții au intrat direct in secția ATI, fără a mai fi nevoie sa între prin Unitatea de Primiri Urgențe, așa cum este procedura in mod normal, relatează presa locală.

„Ceea ce este important e că noi până acum, în județul Timiș, nu am fost nevoiți să trimitem pacienți în altă parte. Ci din contra, noi la Spitalul Județean am primit pacienți din toată țară. De aceea și azi dimineață, în jurul orei 6:00, când ni s-a adus la cunoștință această situație, noi am trimis imediat echipa de specialiști AȚI din cadrul Spitalului Județean care s-a deplasat la Spitalul Municipal, a făcut repede o evaluare a pacienților, astfel încât aceștia să poată fi transferați într-un mod optim și în siguranță în secția noastră AȚI COVID.

Nu au suferit nicio degradare, ei sunt în stare stabilă acum la noi, sunt îngrijiți la standardele cele mai bune pe care le putem oferi.”, a declarat la Antena3, Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Manager Spital Județean Timișoara: În această perioadă, în toată țara, toate echipamentele sunt forjate la maxim. Deci există această posibilitate, ca oriunde în țară, aparatura să nu facă față în condiții optime

„A fost o supraaglomerare de pacienți, care toți au avut nevoie de oxigen la o presiune foarte înaltă. A apărut undeva o scădere a presiunii de oxigen. Încercăm să ne dăm seama care a fost cauza. Tirul are șase butelii de oxigen, care asigură o sustenabilitate de trei ore. Le-am spus colegilor să treacă pe buteliile de oxigen, presiunea prea mare a blocat ventilatoarele.

Până de resetează ventilatoarele am transferat cei opt pacienți din tir în alte spitale și acum lucrăm la remedierea situației. Toți pacienții au fost transferați. Astăzi lucrăm la rezolvarea problemei. Vom rezolva problema în cursul zilei de astăzi”, a declarat managerul Spitalului Municipal Timișoara, Daniel Malița.

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, conform cărora Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă amplasată în curtea Spitalului Municipal Timișoara s-ar fi stricat, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm următoarele:

În cursul acestei dimineți, personalul medical care operează unitatea mobilă de terapie intensivă din Timișoara a semnalat echipei tehnice a Spitalului Municipal că din cauza unui consum ridicat, presiunea oxigenului din tir scăzuse, cerând acestora să intervină în a remedia problema și anume, să crească nivelul presiunii de pe ieșirea din stocatorul de oxigen care alimentează atât unitatea cât și întregul spital.

Unitatea Mobilă fiind racordată la rețeaua de oxigen din spital, nu s-a putut crește presiunea, dat fiind faptul că aceasta ar fi însemnat automat, creșterea presiunii oxigenului și în unitatea spitalicească.

Coordonatorul medical care asigură buna funcționare a tuturor unităților ATI mobile a comunicat departamentului tehnic al spitalului, la momentul instalării unității, că fără o ieșire separată, independentă de cea care alimentează spitalul, și care să beneficieze de regulator propriu, o astfel de situație ca cea apărută noaptea trecută nu ar putea fi soluționată.

În urma încercărilor de a remedia situația, departamentul tehnic a luat hotărârea de a racorda unitatea mobilă la o stație secundară de rezervă, independentă de cea a spitalului, dând o presiune mult prea mare de oxigen, de peste 6 bari, fapt pentru care toate ventilatoarele au afișat alarma de presiune crescută și au încetat să mai funcționeze.

Dată fiind această situație, personalul medical care activează în cadrul unității mobile de terapie intensivă a fost nevoit în a muta, în deplină siguranță pacienții, în alte unități sanitare, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun pacienților infectați cu noul Coronavirus.

Defecțiunile la unitatea mobilă s-au ținut lanț în ultimele luni
In Octombrie, aceași unitate mobilă, amplasată atunci in curtea Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, s-a stricat și 10 pacienți cu forme severe de COVID au cerut să fie sedați, din cauza frigului din unitatea mobilă. Aceștia au stat o noapte întreagă în frig, la 13 grade, înainte să fie transferați în spital. Defecțiunea survenise la instalația de încălzire.

„Avem 14 în total la ATI. Îi mutăm pe cei din unitatea mobilă pe Chirurgie Toracică, pentru că nu face față coolerul de încălzire, până cei de la ISU remediază problema. Dacă afară sunt 2-4 grade, în tir sunt 13-14. Noi i-am încălzit cu calorifere și pături, dar atât am putut face.” declara atunci Directorul Spitalului ”Victor Babeș”, Cristian Oancea, citat de Libertatea.

Unitatea mobilă cu 12 paturi a ISU, instalată în luna iulie în curtea Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara a avut probleme și în timpul verii. Atunci, instalația de climatizare a făcut cu greu față temperaturilor ridicate, iar surse din spital spun că bolnavii de Covid-19 primeau perfuzii ca să nu se deshidrateze.

blank