International, Stiri

În ce mai investesc prinţii din Emiratele Arabe?

Nu este vorba de un yaht sau de un bolid de sute de cai putere, ci de un simplu lac cu vietăţi speciale… din Bihor.

Sheikh Mohammed Al NahyanPrinţul Mohammed bin Zayed Nahyan din Abu Dhabi finanţează un proiect pentru conservarea unor specii dintr-un lac din Bihor, a anunţat astăzi muzeograful orădean Adrian Gagiu, de la Muzeul Ţării Crişurilor. Specialiştii nu credeau că pot convinge, dar au încercat şi le-a ieşit!

Muzeul Ţării Crişurilor a depus spre aprobare un proiect pentru conservarea roşioarei termale (o specie de peşte) şi a melcului termal, la fundaţia The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, deţinută de prinţul moştenitor din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite.

Proiectul „Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex situ de populaţii de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii” a fost aprobat de fundaţie şi va primi 13.000 de dolari pentru asigurarea unei rezerve genetice a celor două specii endemice.

„Există o metodă specială pentru reproducerea în captivitate a acestor specii. Şi, în caz că habitatul lor se va deteriora, vom avea o rezervă genetică de indivizi pentru repopulare”, a declarat Gagiu.

Activităţile din cadrul proiectului vor dura 18 luni şi se vor desfăşura în colaborare cu Acvariul din Galaţi şi Universitatea „Szent István” din Gödöllő, Ungaria. În cadrul proiectului şi-a oferit colaborarea şi ihtiologul Jörg Freyhof de la Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries din Berlin (Germania).

Conform obiectivelor proiectului, specialiştii din Galaţi şi Ungaria vor face experimentele de inducere a reproducerii în captivitate a celor două specii endemice, vor colecta împreună cu reprezentanţii muzeului exemplarele necesare din speciile respective şi le vor transporta la laboratoarele proprii. Ulterior, vor trimite către Muzeul Ţării Crişurilor, în termen de 6, 12 şi 18 luni, rapoarte asupra rezultatelor, vor menţine în captivitate o rezervă de indivizi, vor reintroduce în rezervaţie exemplare obţinute în captivitate şi vor publica rezultatele în publicaţii ştiinţifice.

De asemenea, muzeul va menţine în captivitate exemplare din aceste specii pentru a putea fi expuse în Vivariul din noul sediu şi va desfăşura în continuare activităţile de monitorizare a habitatului.

blank
blank