SUA
International

În ce condiții Occidentul și SUA ar putea abandona Ucraina în brațele lui Putin. Câteva scenarii

SUA și Europa susțin în prezent Ucraina în conflictul Ucrainei împotriva Rusiei. Sprijinul lor, inclusiv militar, are o greutate logistică și morală, deoarece sunt puteri democratice care sprijină o națiune mică împotriva agresiunii expansioniste a lui Putin.

Va ceda Occidentul sub noile presiuni?

Sancțiunile economice occidentale împotriva lui Putin reprezintă un alt mod prin care SUA și Europa ajută Ucraina. Dar o situație în viitor în care acest sprijin este retras nu este dincolo de tărâmurile posibilităților.

Frica de a nu te putea încălzi

În mod previzibil, Rusia a luptat împotriva sancțiunilor prin tăierea aprovizionării cu energie către Europa, ceea ce a forțat UE să impună restricții asupra consumului de energie în gospodării și în industrie. Această criză energetică ar putea afecta modul în care cetățenii europeni simt în legătură cu sprijinirea cauzei ucrainene.

Criză economică, nemulțumire…

Penuria de energie și inflația în creștere pot stârni nemulțumirea oamenilor, lucru pe care partidele politice extremeiste îl pot valorifica. O schimbare radicală în Italia ar putea afecta restul Europei de Vest
Giorgia Meloni, de extremă dreapta, ar putea câștiga viitoarele alegeri din țară. Aceasta ar însemna o schimbare radicală de viziune într-una dintre cele mai puternice țări ale UE. În timpul campaniei electorale, Meloni și-a câștigat simpatia publicului condamnând invazia rusă.

Este aproape sigur că Giorgia Meloni va trebui să ajungă la o înțelegere cu Silvio Berlusconi, un vechi prieten al lui Putin, și cu Matteo Salvini, care îl susține de cele mai multe ori pe liderul rus.

Trump la Casa Albă până în 2024

O altă variabilă (mai mult pe termen mediu, dar cine știe cât va dura războiul?) ar putea fi victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2024. Relația bună dintre Trump și Putin datează de mult, deși acum (din motive evidente) magnatul american este discret în privința asta. În plus, Trump este un susținător, în politica externă al izolaționismului.

Opreste razboiul

Dacă extremiștii ajung la putere, va fi, printre altele, pentru că oamenii sunt speriați și săturați de război. Oprirea conflictului cu orice preț (chiar dacă înseamnă renunțarea la Zelensky) poate fi o idee care va prinde în opinia publică din Europa și Statele Unite.