Actualitate, Featured

In casa criminalului din Caracal s-au găsit rămaşiţe umane şi bijuterii

Un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Caracal suspect în cazul fetei dispărute după ce a făcut autostopul, a fost dus la audieri. Într-un butoi din imobilul în care suspectul stătea au fost găsite rămăşiţe umane şi bijuterii. Adolescenta dispărută apucase să sune la 112, dar autorităţile nu au fost capabile să o salveze.

In casa criminalului din Caracal s-au găsit rămaşiţe umane şi bijuterii

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie anunţă, vineri seară, că s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările în care organele de urmărire penală au acţionat/nu au acţionat în contextul cercetărilor care s-au derulat în cauza privind dispariţia adolescentelor din Olt.

„Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările şi condiţiile în care organele de urmărire penală au acţionat/nu au acţionat în noaptea de 25/26 iulie 2019 în contextul cercetărilor care s-au derulat în cauza privind dispariţia a doua persoane de sex feminin din judeţul Olt”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, remis Mediafax.

ORA 22:00 Chestorul Ioan Buda, şeful Poliţiei Române: Apelul Alexandrei la 112 s-a terminat cu „Vine, vine”

Chestorul Ioan Buda, şeful Poliţiei Române, a declarat, vineri seara, la Caracal, că a luat act de demiterea sa pentru intervenţia defectuoasă în cazul fetei de la Caracal, despre care există indicii că a fost ucisă. Buda a spus că apelul Alexandrei s-a terminat cu „Vine, vine”.

Chestorul, întrebat de ce nu au intervenit poliţiştii imediat ce au avut informaţii că Alexandra este în casa lui Gheorghe Dincă, a spus că acest lucru s-a dorit, dar procurorul nu a permis intervenţia Poliţiei decât la ora 6.

ORA 21:50 Ministrul Afacerilor Interne: Am propus demiterea şefului Poliţiei şi a prefectului. Florian Dragnea îl va înlocui pe Buda

Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, a anunţat, vineri seară, că a propus demiterea şefului Poliţiei Române şi a prefectului judeţului Olt, precizând că locul lui Ioan Buda la şefia Poliţiei Române va fi luat de adjunctul acestuia, Florian Dragnea.

Dăncilă cere demisia şefului Poliţiei Române şi prefectului de Olt, după cazul fetei ucise

Premierul Viorica Dăncilă cere demisia şefului Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, şi a prefectului judeţului Olt, ca urmare a intervenţiei defectuoase în cazul fetei de 15 ani ucise în judeţul Olt.Premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea şefului Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, a prefectului judeţului Olt, Petre-Silviu Neacşu, şi a şefului împuternicit al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, Voiculescu Cristian.

Dăncilă motivează cererea sa spunând că au existat “deficienţe şi ezitări” privind intervenţia Poliţiei în cazul fetei de 15 ani care a fost dată dispărută şi apoi ucisă în judeţul Olt.

„În momentul în care în subordine au existat astfel de deficienţe, ezitări, astfel de lucruri care nu au ce căuta, cred că şeful Poliţiei trebuia să ia măsuri. Nu trebuie întodeauna să căutăm pe cel care are cel mai mic grad. De la cel mai mare până la cel mai mic trebuie să-şi asume acest lucru, iar când astfel de tragedii au loc trebuie să luăm măsurile care se impun. Atunci când se fac astfel de erori, cred că trebuie să acţionăm cu fermitate pentru ca pe urmă să nu ne mai întâlnim cu astfel de cazuri. Toţi trebuie să acţionăm cu fermitate atât din punctul de vedere al atribuţiilor care intră în subordinea Guvernului, dar şi din punct de vedere al preşedintelui României, unde în CSAT trebuie să ceară un raport riguros al modului în care a acţionat STS şi procurorul general”, a declarat Viorica Dăncilă, vineri seara, la Antena3.

In casa criminalului din Caracal s-au găsit rămaşiţe umane şi bijuterii

ORA 21:00 STS anunţă că a pus la dispoziţia Parchetului Tribunalului Olt toate documentele şi înregistrările

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a pus la dispoziţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt toate documentele şi înregistrările referitoare la cazul din Caracal, anunţă purtătorul de cuvânt al Serviciului, Mariana Pop. Aceasta a precizat că toate apelurile au fost transferate Poliţiei.

Dispariţia primei fete: Un necunoscut i-a anunţat în aprilie familia că e în Elveţia

Persoane necunoscut l-au sunat, pe 15 şi 19 aprilie 2019, pe bunicul Mihaelei, fata în vârstă de 18 ani din Dolj dispărută în aprilie, şi i-au spus acestuia ca tânăra este în Elveţia şi nu mai vrea să se întoarcă acasaă, arată DIICOT, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Pe 15 aprilie 2019, lucrătorii Postului de Poliţie Dioşti au fost sesizaţi, prin plângere, de către un bărbat din comuna Dioşti, sat Radomir, judeţul Dolj, cu privire la faptul că, nepoata sa, în vârstă de 18 ani, a plecat voluntar de acasă, din comuna Dioşti, către municipiul Caracal şi nu a mai revenit.

Trei zile mai târziu, pe 18 aprilie, poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Coşoveni au dispus începerea urmăriririi penale pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

Reprezentanţii a trei organizaţii civice alături de cetăţeni sunt, la ora transmiterii ştirii, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde au aprins candele şi au adus flori, în memoria celor două adolescente, care ar fi fost răpite şi ucise în judeţul Olt.

„E un eveniment prin care noi ne cerem iertare, că doar atât putem să facem, noi, cetăţenii României, să ne cerem iertare (…) pentru că, din păcate este o tragedie, de care voi aţi aflat, noi am aflat, şi sunt foarte multe în fiecare zi de care nu aflăm. Doar atât, să aprinzi două candele, să aduci 2 trandafiri pentru cineva care a murit degeaba.

ORA 19:55 Procuroul general: Am luat legătura cu DIICOT şi nu exista o listă cu suspecţi în cazul precedentei dispariţii

Procurorul general, Bogdan Licu, a revenit cu informaţii, vineri, despre dosarul de la DIICOT în cazul dispariţiei precedentei fete, precizând că a vorbit cu cei din Direcţie şi că nu există o listă cu suspecţi în acea cauză.

„La intervenţia precedentă, în toată această nebunie informaţională, s-a înţeles faptul că acest ucigaş era o listă de suspecţi în dosarul DIICOT. Am luat legătura cu procurorii de la DIICOT, nu exista o listă cu suspecţi în cazul precedentei dispariţii. Ulterior a apărut cealaltă speţă de ieri. În timp ce cercetările erau în derulare şi a fost cunoscut în media acest incident, procurorii de la Craiova au aflat de această speţă care părea similară ca mod de operare cu speţa lor şi de aici s-au autosesizat cu privire la această speţă. În cursul după-amiezii de ieri, dosarul privind victima a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal de către Poliţie, undeva în jurul orelor 15, cam la trei ore după apelul la 112. S-a descoperit un Renault gri, s-a văzut şi numărul de înmatriculare şi azi-noapte, în jurul orelor 1, s-a stabilit locaţia ucigaşului. Între timp, în cursul după-amiezii, poliţiştii şi procurorul au mai fost la alte trei locaţii pentru că informaţiile furnizate de STS nu au fost foarte exacte”, a declarat procurorul general, la Antena 3.

ORA 19:35 Ministrul Justiţiei cere Direcţiei de Elaborare Acte Normative măsuri de modificare a legislaţiei

Ministrul justiţiei a cerut Direcţiei de Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiţiei să evalueze legislaţia în ceea ce priveşte percheziţia domiciliară, protecţia victimelor şi realizarea acţiunii de prindere în flagrant, precum şi să propună de urgenţă, măsuri de modificare a legii.

„Este o zi tristă pentru noi, am luat la cunoştinţă din mass media despre această situaţie halucinantă generată de lipsă de profesionalism, necorelare a activităţilor sau fugă de răspundere, rezultatul fiind catastrofal, respectiv pierderea unei vieţi omeneşti. Cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima mâhnirea şi regretul faţă de această crimă oribilă. Ministrul Justiţiei prezintă sincere condoleanţe familiei care se află acum într-un moment de grea încercare şi asigură atât familia, cât şi opinia publică, de faptul că va face tot ceea ce ţine de competenţa sa legală”, arată ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă, postat pe pagina de Facebook.

ORA 19:15 Dăncilă: Fac apel la preşedintele Iohannis pentru o analiză riguroasă în şedinţa CSAT privind STS

Premierul Viorica Dăncilă face apel la preşedintele Klaus Iohannis pentru o analiză “riguroasă” în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT) de marţi, privind responsabilitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în cazul fetei din judeţul Olt care a fost dată dispărută.

„Crima din Caracal este o dramă cumplită, o tragedie care ne-a îngheţat inimile. Ca mamă, sunt alături de rudele aflate în suferinţă şi voi face tot ceea ce îmi stă în putinţă pentru a le sprijini. Ca prim-ministru, solicit imperativ o anchetă completă şi elucidarea de urgenţă a acestui caz, motiv pentru care…”

ORA 18:55 Inspecţia Judiciară va face verificări pentru a stabili dacă există abateri disciplinare

Inspectorii judiciari din cadrul Inspecţiei Judiciare vor efectua verificări pentru a stabili dacă există indicii privind săvârşirea vreunei abateri disciplinare în instrumentarea cauzei din Caracal, au precizat, pentru Meddiax, reprezentanţii instituţiei.

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au confirmat, pentru Mediafax, că inspectorii judiciari vor efectua verificări pentru a stabili dacă există indicii privind săvârşirea vreunei abateri disciplinare în instrumentarea cauzei din Caracal.

ORA 18:40 STS revine cu explicaţii: Victima, găsită în zona indicată de STS în urma a două apeluri din trei

Serviciul Special de Telecomunicaţii (STS) a revenit, vineri, cu detalii despre localizarea apelului victimei din cazul Caracal, Serviciul transmiţând că fata de 15 ani a fost localizată de anchetatori în zona indicată de STS în urma a două din cele trei apeluri la Serviciul de Urgenţă 112.

Reprezentanţii Serviciului Special de Telecomunicaţii au revenit, vineri, cu precizări despre localizarea Alexandrei, fata care a sunat de trei ori la 112, precizând că victima a fost găsit în zona indicată de STS în urma a doua dintre cele trei apeluri.

În plus, la al doilea apel, spun reprezentanţii STS, telefonul victimei a comutat pe o altă celulă a operatorului de comunicaţii mobile.

ORA 18:30 CSM cere IJ şi SIIJ să verifice cum a intervenit procurorul Parchetului Judecătoriei Caracal

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cere Inspecţiei Judiciare (IJ) şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să verifice modul în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a supervizat percheziţia domiciliară din Caracal.

„Faţă de informaţiile semnalate de mass-media cu privire la cauza penală privind decesul unei tinere din judeţul Olt, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie efectuarea tuturor verificărilor necesare cu privire la…”

ORA 18:25 Dăncilă: Am cerut ministrului de Interne să meargă la Caracal. Vom lua măsuri foarte ferme

Viorica Dăncilă a declarat, despre cazul fetei dispărute din Olt, că ministrul Afacerilor Interne Nicolae Moga se va deplasa la Caracal pentru a avea concluziile anchetei cât mai rapid posibil. Aceasta a spus că vor fi luate măsuri „foarte ferme” în ceea ce priveşte intervenţia autorităţilor.

„Am cerut ministrului Afacerilor Interne să meargă la faţa locului astfel încât să putem să avem concluziile acestei anchete cât mai rapid posibil. (…) Trebuie să luăm măsuri foarte ferme în urma unei anchete, pentru că cei care au greşit trebuie să plătească. Nu există nicio scuză”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, vineri, la Vaslui.

ORA 18:00 Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt a fost destituit din funcţie

Şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, a anunţat, vineri, că l-a destituit din funcţie pe inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt, Cristian Voiculescu, care era împuternicit pe această poziţie, în urma neregulilor din cazul adolescentei dispărute în Caracal.

„Colegul meu de la dispecerat l-a informat pe inspectorul şef, inspectorul şef a luat măsurile astea şi a greşit pentru că nu a raportat mai departe. Pentru asta l-am şi destituit astăzi. Pe împuternicitul de la comanda Inspectoratului Olt”, a declarat Ioan Buda, la Antena 3.

ORA 17:55 Cătălin Rădulescu cere demisia conducerii STS şi a Poliţiei Olt

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu cere demiterea şi punerea sub acuzare a directorului şi a operatorului STS, care se fac răspunzători pentru moartea fetei de 15 ani din Olt, precum şi a conducerii Poliţiei din judeţ şi a agenţilor care nu au intervenit la timp.

„Cer urgent, demiterea şi punerea sub acuzare atât a directorului STS cât şi a operatorului STS, care se fac răspunzători de moartea fetiţei de 15 ani din Olt, cât şi al Comandantului poliţiei Olt şi al tuturor poliţiştilor care trebuiau să acţioneze conform stării de necesitate şi au acţionat după 19 ore de la apelurile disperate ale fetitei. Sunt tată de fetiţă şi nu pot să mă gândesc ce simt părinţii acestei fetiţe care putea fi salvată dacă aceşti nemernici atât de la STS cât şi de la politie ar fi acţionat cum trebuia şi şi-ar fi făcut datoria , aşa cum acţionează şi îşi fac datoria in 2019 aceleaşi servicii într-o ţară europeană”, a scris deputatul Cătălin Rădulescu, vineri, într-o postare pe Facebook.

Social-democratul cere explicaţii colegului său de partid, ministrul Nicolae Moga pentru greşelile de procedură facute în acest caz.

ORA 17:50 Dispariţia unei fete din Dolj, în luna aprilie, ar putea fi conectată cu dispariţia Alexandrei

O fată de 19 ani, din Dolj, dată dispărută în luna aprilie, ar putea fi a doua victimă a criminalului din Olt. Mihaela a plecat de acasă, din localitatea Dioşti, judeţul Dolj, pentru a ajunge la Caracal şi nu s-a mai întors.

Mihaela, tânăra din Dioşti, judeţul Dolj, a plecat de acasă în prima jumătate a lunii aprilie, pentru a rezolva probleme personale în Caracal şi nu s-a mai întors.

ORA 17:35 Procurorul general anunţă: Dincă e vizat într-un dosar constituit la DIICOT ca urmare a dispariţiei primei fete

Procurorul general Bogdan Licu a anunţat, vineri, că la DIICOT a fost declinat un dosar constituit ca urmare a dispariţiei primei fete şi că există posibilitatea ca dosarul în care este cercetată moartea Alexandrei să fie preluat de către Direcţie.

„Da, am constatat că este un dosar la DIICOT constituit nu de luni de zile, ci urmare a dispariţiei de zilele trecute a unei alte fete (cea dispărută în aprilie -n.r.). În acest moment, analizăm posiblitatea ca prezentul dosar unde se face cerctarea la faţa locului să fie preluat de către DIICOT şi instrumentat. Da, dar nu am în acest moment datele exacte. Nu s-a constituit dosarul atunci (aprilie -n.r.) la DIICOT, ci la altă structură de parchet, după care a fost declinat la DIICOT. Era un cerc mai mare de suspecţi şi în acest cerc apărea acest om”, a declarat Bogdan Licu, la Antena 3.

ORA 17:25 Cumpănaşu, despre nepoata sa Alexandra: Era masacrată în casă cu poliţiştii şi procurorii la poartă

Alexandra, fata dispărută din Caracal, este nepoata lui Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României declarând, vineri, că poliţiştii au pierdut timp aşteptând să confirme dacă vocea care a sunat la 112 de 3 ori era chiar a fetei.

„Oamenii ăştia au stat de la 3 la 6 pentru că nu e caz de flagrant? Indivizii ăştia îşi bat joc de un copil, stau la poartă când se aud ţipete din interior? Eu nu mă las până când fiecare dintre ei nu va intra în puşcărie sau vor plăti cu ceva ca să simtă nemernicii. Revolta e atât de mare încât nu vreau să îi văd pe stradă. A sunat la 112 de la alt număr, nemernicii ăştia nici măcar nu au verificat până la 12 noapte am spus eu să confrunte cu tatăl fetei pentru că nu credeau că e Alexandra cea care a sunat. Avem timp de probe de voce când este un copil răpit? Nu. Ce au făcut până au intervenit şefii de la Bucureşti? Nimic. Au stat lângă poartă şi fata era masacrată în casă. Săteau poliţiştii cu procurorii şi nepoata mea era masacrată”, a declarat Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, la Antena 3.

Percheziţia domiciliară a început după trei ore de la primirea autorizaţiei

Pecheziţia locuinţei lui Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul crimei din Caracal a început după aproximativ trei ore de la momentul în care s-a obţinut autorizaţia, au declarat, pentru Mediafax, surse din anchetă.

Surse judiciare au declarat, vineri, pentru Mediafax, că autorizaţia de percheziţie a locuinţei lui Gheorghe Dincă, suspectul în cazul crimei din Caracal, s-ar fi dat vineri dimineaţa, în jurul orei 3.00 – 3.30.

Cu toate acestea, percheziţia domiciliară a început doar la ora 6.00 dimineaţa, au precizat sursele citate.

Proiectul care prevede intervenţia în cazul dispăruţilor, uitat de luni de zile în sertarele MAI

Proiectul anunţat de fostul ministru Carmen Dan pentru mai, care trebuia să permită instituţiilor să-i localizeze prin telefon pe cei dispăruţi, se află în continuare în consultare internă la Ministerul Afacerilor Interne, nefiind pus în dezbatere publică nici acum, potrivit unor surse oficiale.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că proiectul anunţat de fostul ministru Carmen Dan în luna aprilie, care trebuia să permită instituţiilor să-i localizeze prin telefon pe cei dispăruţi, se află în continuare în consultare internă la Ministerul Afacerilor Interne, nefiind pus nici acum în dezbatere publică, deşi era anunţat pentru luna mai.

Pe 20 aprilie 2019, Carmen Dan anunţa că Ministerul Afacerilor Interne urmează să pună în dezbatere publică în luna mai un proiect de lege prin care instituţiile statului să poată utiliza tehnologiile moderne din posesia persoanelor dispărute, pentru localizarea mai uşoară a acestora. “Am întâlnit în practică diverse situaţii în care copii, persoane în vârstă sau unele bolnave nu s-au mai întors acasă, s-au pierdut sau pur şi simplu au plecat, în mod voluntar, de la domiciliu. Familiile, evident, că se îngrijorează şi raportează la Poliţie dispariţia. Aici apare problema. În perioada în care aproape fiecare copil sau vârstnic are un telefon mobil, instituţiile statului nu pot utiliza tehnologiile moderne pentru localizarea unei astfel de persoane vulnerabile, pentru că, în caz de dispariţie, nu se deschide automat un dosar penal şi, neexistând un dosar, nu se pot utiliza mijloacele tehnologice prevăzute de procedura penală”, declara atunci Carmen Dan, la bilanţul MAI.

Patru luni mai târziu, la ora transmiterii ştirii, proiectul de lege se află în consultare internă în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, nefiind pus nici acum în dezbatere publică, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

ORA 16:50 Iohannis va cere în CSAT o anchetă privind modul în care s-a acţionat la Caracal

Preşedintele Klaus Iohannis va cere în şedinţa CSAT de marţi o anchetă privind modul în care s-a acţionat la Caracal, în cazul fetei de 15 ani ucise, spunând că vinovaţii vor trebui aspru sancţionaţi.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund îndurerat de tragedia petrecută la Caracal şi este revoltat de faptul că, din cauza unor disfuncţionalităţi, autorităţile responsabile nu au reuşit să salveze o adolescentă care şi a pierdut viaţa în condiţii dramatice. Circumstanţele în care a acţionat criminalul trebuie clarificate de urgenţă. Preşedintele României va solicita în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc marţi, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acţionat în acest caz fiecare instituţie responsabilă”, transmite Administraţia Prezidenţială..

„În situaţia în care se va dovedi că s-au luat măsuri greşite sau cu întârziere, vinovaţii vor trebui aspru sancţionaţi. De asemenea, toate problemele care vor fi identificate este obligatoriu să fie rapid rezolvate pentru că siguranţa cetăţeanului trebuie să fie garantată de instituţiile statului”, se mai precizează în comunicat.

ORA 16:45 Dosar penal pentru omor, deschis de procurorii din Olt, în cazul Alexandrei

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că se fac cercetări pentru omor, în cazul Alexandrei, fata de 15 ani, dispărută, din Caracal. „Nu avem indicii la acest moment că ar fi două victime”, a spus Anuţa.

Anca Anuţa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că după ce a fost schimbată încadrarea juridică în cazul fetelor dispărute din Caracal, cauza nu mai este de competenţa Parchetului Judecătoriei Caracal.

„Dosarul a fost la Parchetului Caracal, acum este la noi pentru că s-a schimbat încadrarea juridică. Sunt indicii cu privire la infracţiune de competenţa noastră, respectiv omor. Cercetările se fac acum sub aspectul săvârşirii infracţiunii de onor de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt”, a spus Anuţa.

Întrebată dacă este vorba despre două fapte, fiind două fete dispărute, Anuţa a spus că dosarul penal pentru omor a fost deschis cu privire la Alexandra, fata de 15 ani.

„Nu am niciun indiciu cu privire la o altă victimă. Discutăm doar despre acea minoră de 15 ani, din Dobrosloveni”, a mai spus Anuţa.

ORA 16:40 Poliţiştii din Caracal ar fi aşteptat dimineaţa să intervină, deşi ştiau locaţia de noaptea

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că poliţiştii din Caracal ştiau locaţia în care se afla Gheorghe Dincă încă de noaptea, dar nu au organizat un flagrant, aşa cum le permitea legea, ci au preferat să aştepte autorizaţie de percheziţie pentru dimineaţa.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.

Surse judiciare au precizat pentru Mediafax că există indicii că poliţiştii şi procurorii din Caracal nu au gestionat aşa cum trebuia cazul crimei fetei din Olt, în sensul în care, dacă anchetatorii ar fi avut indicii că fata este acolo, ar fi putut interveni direct, organizând un flagrant.

ORA 16:25 Anchetatorii lucrează la identificarea celor două fete ale căror rămăşiţe au fost găsite în Caracal

Anchetatorii lucrează, în prezent, pentru identificarea celor două fete ale căror rămăşiţe au fost găsite la domiciliul lui Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul din Caracal. Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre Alexandra şi altă fată dată dispărută în urmă cu mai mult timp.

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că anchetatorii încearcă să confirme identitatea celor două cadavre identificate la domiciliul lui Gheorghe Dincă, care ar fi cele două fete date dispărute pe raza municipiului Olt.

În acest sens, anchetatorii vor chema rudele pentru identificare, dar se vor folosi şi de celalalte elemente (ADN, dantură, bijuteriile găsite etc.).

Una dintre fete ar fi Alexandra, fata de 15 ani, care a sunat de trei ori la 112, însă nu a putut fi identificată adresa de unde a fost efectuat apelul. Tânăra ar fi fost văzută ultima oară în Caracal, când se urca într-o maşină.

Oamenii legii verifică şi dacă celelalte rămăşiţe aparţin unei alte fete care a dispărut în urmă cu mai mult timp, în aceeaşi zonă.

Principalul suspect se numeşte Gheorge Dincă, are 57 de ani şi este tată a 3 copii. Fiica omului trăieşte în Timişoara, iar băieţii sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Ion Cristoiu reacţionează: Este a doua oară când STS-ul comite o eroare vitală. Serviciul nu este controlat decât de la Cotroceni, devenind „garda” preşedintelui

Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, pentru Mediafax, că situaţia de la Caracal nu este primul caz în care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale comite o eroare vitală, iar aceste lucruri au loc deoarece serviciul nu este controlat decât de la Cotroceni, devenind „garda” preşedintelui.

Acuzaţii grave la adresa STS, după cazul tragic din Olt: Complicitatea morală la crimă îi obligă pe cei din conducere să-şi dea demisia

Norica Nicolai, preşedintele Consiliului naţional al ALDE, acuză Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) de „complicitate morală la crimă” în cazul fetelor dispărute din Caracal. Astfel, Nicolai consideră că cei din conducerea instituţiei trebuie să-şi dea demisia.

ORA 16:00 Procurorul general a cerut verificări privind modul în care procurorii au supravegheat cercetarea

Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Bogdan Dimitrie Licu, a dispus în cursul zilei de azi, 26 iulie 2019, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal privind modul în care s-a realizat supravegherea activităţii de cercetare penală în cauza privind decesul unei tinere din judeţul Olt. Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciului de Îndrumare şi Control”, se arată într-o informare a Ministerului Public.

ORA 15:45 Principalul suspect nu recunoaşte nimic în faţa anchetatorilor

Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul fetelor dispărute din Caracal, nu recunoaşte nicio faptă în faţa anchetatorilor, au precizat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit unor surse judiciare, Gheorghe Dincă, suspectul principal în cazul din Caracal, se află, la ora transmiterii ştirii, la audieri şi nu recunoaşte nicio faptă.

Autorităţile anunţau încă din 2016 că pot stabili cu o mai bună acurateţe poziţia apelanţilor la 112

Conform unui comunicat al ANCOM din noiembrie 2016, sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă poate stabili cu o mai bună acurateţe poziţia celor care solicită ajutor la numărul de urgenţă 112, inclusiv prin aflarea latitudinii şi longitudinii la care e apelantul.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat la acel moment că a dezbătut şi adoptat în cadrul Consiliului Consultativ din 16 noiembrie 2016 o decizie pentru a creşte calitatea informaţiilor de localizare transmise către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă(SNUAU), astfel că acesta va putea stabili cu o mai bună acurateţe poziţia celor care solicită ajutor la numărul de urgenţă 112, ceea ce ar putea contribui la scăderea semnificativă a timpilor de intervenţie.

Pentru localizarea apelurilor efectuate din reţelele de telefonie mobilă, în condiţiile deciziei ANCOM, furnizorii vor avea obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a permite transmiterea de către echipamentul terminal către administratorul SNUAU, în maxim 20 de secunde de la momentul iniţierii apelului, a informaţiei de localizare, respectiv latitudinea şi longitudinea poziţiei geografice în care se află echipamentul terminal al apelantului, cel puţin pentru apelurile de urgenţă 112 iniţiate de pe terminale mobile care au capabilităţile necesare.

Spre exemplu, pentru terminalele cu sistem de operare Android existente pe piaţă, începând cu Android 2.3 (Gingerbread) este posibilă activarea unor funcţionalităţi care să permită acest lucru.

„În plus, faţă de îmbunătăţirea informaţiilor de localizare primară, aferente reţelei celulare şi a introducerii datelor longitudine, latitudine, generate de telefonul mobil inteligent, odată cu adoptarea acestei decizii, furnizorii vor putea transmite către operatorul 112 şi apelurile iniţiate pe o conexiune de date prin intermediul altor reţele de acces la internet, atunci când apelantul se află într-o zonă în care nu există semnal de la nicio reţea mobilă, de exemplu un subsol/demisol fără acoperire GSM/3G/4G, dar cu acces la internet WiFi. În aceste cazuri, se va transmite către operatorul 112 cea mai recenta informaţie de localizare primară cunoscută a terminalului, împreună cu marcajul temporal corespunzător” a explicat Eduard Lovin, Director Executiv Reglementare, citat de Biroul de presă al ANCOM.

De asemenea, ANCOM a impus furnizorilor de reţele publice mobile de telefonie să pună la dispoziţia SNUAU orice alte informaţii pe care le deţin sau pe care le pot obţine prin utilizarea sistemelor şi echipamentelor din reţea pentru determinarea cât mai exactă a localizării apelantului, în condiţiile stabilite prin decizie.

„În cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a activităţii SNUAU, ANCOM va colabora cu administratorul SNUAU, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în vederea stabilirii unui set de parametri cu privire la realizarea unor statistici referitoare la calitatea informaţiilor de localizare a echipamentelor terminale obţinute de către administratorul SNUAU, precum şi stabilirea unei proceduri de analiză a acestor informaţii”, precizează ANCOM.

Decizia ANCOM completează metoda de localizare “cell-ID” cu metode de localizare mai precise care să permită dispeceratelor de urgenţă poziţionări cât mai apropiate de realitate ale celor care solicită ajutorul prin apel de urgenţă la 112.

„Soluţiile de localizare avansate includ, de exemplu, funcţionalitatea Advanced Mobile Location (AML), disponibilă deja pe unele terminale, care permite localizarea apelantului cu acurateţe sporită, pe baza informaţiilor generate de sistemele globale de navigaţie prin satelit (GNSS), de punctele de acces de tip WiFi şi/sau de metoda “cell-ID”, mai precizează ANCOM.

În prezent, în cazul dispariţiilor fetelor din Caracal, deşi au fost efectuate trei apeluri la 112, nici Poliţia nici STS sau alte autorităţi nu au putut localiza corect sursa apelului.

ORA 15:15 Moga: Cine este vinovat trebuie să plătească indiferent că e Poliţie sau STS

Noul ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Moga, anunţă, vineri, că a cerut un raport urgent referitor la procedura care a fost urmată în cazul crimei din Olt, precizând că vinovaţii trebuie să plătească, indiferent că sunt de la Poliţie sau de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

„Un caz cutremurător care sper să fie elucidat cât mai repede. Ancheta nu este încă finalizată şi nu vreau să dau verdicte. Este prematur să mă pronunţ acum cu privire la felul cum a fost gestionat apelul la 112 sau cum s-a făcut localizarea telefonului, dar evident toate aceste lucruri trebuie clarificate. Dacă într-adevăr se dovedeşte că au fost întârzieri în modalitatea de intervenţie, cine este vinovat trebuie să plătească, indiferent că este de la Poliţie sau de la STS”, a transmis Nicolae Moga, noul ministru al Afacerilor Interne.

Acesta a avertizat că nu acceptă minciuni, precizând că a cerut un raport “cât mai grabnic referitor la procedura urmată”.

„Am solicitat comenzii Poliţiei Române să aloce toate resursele în acest caz pentru elucidarea cu celeritate a tuturor aspectelor. Deja, conducerea Poliţiei Române a trimis specialişti de la Institutul National de Criminalistică şi de la Secţia de Investigaţii Criminale la Caracal pentru a acorda sprijin poliţiştilor de acolo. Solicit Poliţiei Române să comunice permanent pe această situaţie”, potrivit sursei citate.

ORA 15:10 STS: Victima a sunat de trei ori la 112 / STS nu identifică locul telefonului

Serviciul Român de Telecomunicaţii a furnizat primele date legate de fata de 15 ani din Olt, despre care se presupune că a fost ucisă şi arsă. Victima a apucat să sune de 3 ori la 112 şi a oferit ce detalii, dar locul a fost găsit doar după 19 ore. STS susţine că nu identifică locul telefonului.

„La fiecare din cele trei apeluri, informaţia de localizare primară a fost disponibilă la nivelul Dispeceratului de Poliţie, fiind transmisă de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unui identificator de sector de celulă (cell-id/sector-id), conform art. 27 din Decizia ANCOM nr. 1023/2008. Această informaţie de localizare primară a fost preluată de sistemele informatice SNUAU şi pusă la dispoziţia operatorilor 112 şi dispecerului Poliţiei, în sistemul informatic GIS, aşa cum a fost primită, pe timpul procesării apelului.

Referitor la cazul aflat în discuţie, către numărul de urgenţă 112 au fost iniţiate 3 apeluri la 112:

Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07

– 11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei
– 11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112
– 11:06:55: dispecerul Poliţiei a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind în convorbire;

Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25

– 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei
– 11:07:53: dispecerul Poliţiei a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;

Pe timpul discuţiei cu dispecerul de la Poliţie, apelanta nu a reuşit să furnizeze date privind adresa/locaţia în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locaţia în care se afla. Apelanta a menţionat că nu ştie dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului.

Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36

– 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei
– 11:12:51: dispecerul Poliţiei a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Ulterior, pentru a obţine informaţii suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală.

STS nu identifică locul telefonului şi nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Toate aceste informaţii sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc şi sunt disponibile la nivelul operatorilor şi dispecerilor implicaţi în gestionarea cazului”, se arată în comunicatul STS.

Alexandra, fata de 15 ani, dispărută în urmă cu o zi în Olt şi despre care se crede că a fost ucisă şi arsă de către Gheorge Dincă, de 57 de ani, a apucat să sune la 112, spunând că este într-o casă aproape părărsită. STS nu a reuşit să localizeze corect apelul.

ORA 14:30 Iordache, despre erorile STS în cazul Caracal: Guvernul să se ocupe, până facem comisia de anchetă

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a declarat, pentru Mediafax, în legătură cu erorile de localizare ale STS în cazul fetei dispărute din Caracal, că Guvernul ar trebui să ia nişte măsuri, iar apoi ar putea fi înfiinţată o Comisie de anchetă parlamentară.

„Având în vedere că începe vacanţa parlamentară ,este dificil să înfiinţăm o comisie de anchetă. Guvernul ar trebuie să ia nişte măsuri în această privinţă, până vom putea face o anchetă. De asemeena STS ar trebui să iasă cu nişte explicaţii pertinente”, a declarat Florin Iordache, vineri, pentru Mediafax.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat faptul că este posibil să existe o problemă la STS, având în vedere că nu este prima oară când Serviciul furnizează informaţii greşite.

„Prima oară poate fi o greşeală, dar când se întâmplă şi a doua oară, înseamnă că există o problemă”, a completat deputatul PSD.

Fata din Caracal, dispărută miercuri, a apelat 112, însă STS a comis erori de localizare, furnizând trei locaţii greşite, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan.

Conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale nu a avut, până la această oră, o reacţie pe acest subiect.

În anul 2014, Serviciul de Telecomunicţii Speciale a fost acuzat că a furnizat informaţii eronate în cazul accidentului din Munţii Apuseni, atunci când pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa, după ce avionul cu care se deplasau la un caz medical s-a prăbuşit în munţi.

ORA 14:10 Crima din Olt. Mesajul Alexandrei la 112: Sunt într-o casă părăsită

Alexandra, fata de 15 ani, dispărută în urmă cu o zi în Olt şi despre care se crede că a fost ucisă şi arsă de către Gheorge Dincă, de 57 de ani, a apucat să sune la 112, spunând că este într-o casă aproape părărsită. STS nu a reuşit să localizeze corect apelul.

„Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service”, ar fi spus fata în apelul de la 112, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei.

Conform oficialilor IGPR, STS a transmis însă trei locaţii eronate, iar echipajele au reuşit să ajungă la imobilul în care era victima abia după câteva ore.

Principalul suspect se numeşte Gheorge Dincă, are 57 de ani şi este tată a 3 copii. Fiica omului trăieşte în Timişoara, iar băieţii sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Bărbatul figurează în acte ca fiind căsătorit, dar în realitate este despărţit de soţia sa de mulţi ani.

ORA 14:00 Dezastrul găsit de poliţişti la casa principalului suspect din Caracal

În curtea mecanicului din Caracal, principalul suspect în cazul dispariţiei a două adolescente, poliţiştii au găsit, la percheziţii, un dezastru de nedescris. Întregul spaţiu este ticsit de gunoaie, vechituri, bucăţi de mobilă şi haine vechi, după cum puteţi vedea în galeria foto de la sfârşitul articolului.

Totodată, a fost găsit şi un butoi în care au fost identificate rămăşiţe umane, aspect confirmat şi de poliţişti.

Suspectul de 57 de ani din Caracal a fost dus la audieri, după ce într-un butoi în imobilul în care stătea au fost găsite rămăşiţe umane şi bijuterii. Fata dispărută cu o zi în urmă apucase să sune la 112, dar STS a furnizat o arie în Munţii Apuseni şi trei locaţii greşite.

ORA 13:30 Fost poliţist judiciar: Putem avea de-a face cu un „Ted Bundy de România”

Valeriu Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară, a precizat, pentru Mediafax, că în cazul în care suspectul de la Caracal – în curtea căruia s-au găsit rămăşiţe umane – se dovedeşte a fi criminal în serie, acesta poate fi comparat cu celebrul ucigaş în serie american Ted Bundy.

„Este cam devreme să putem trage concluzii, dar în mod evident este vorba de un caz tragic, se pare că este vorba de două, sau trei victime. Într-o astfel de fază, informaţiile sunt contradictorii. De acum încolo începe munca poliţienească, de acum încolo vor începe nişte investigaţii de tehnică criminalistică pentru identificarea cadavrelor”, a declarat pentru Mediafax, Valeriu Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară.

Potrivit lui Şuhan, dacă în acest caz este vorba de un criminal în serie, suspectul de la Caracal poate fi comparat cu celebrul ucigaş american Ted Bundy, care îşi alegea unele victime după ce făceau autostopul.

„Este prea devreme să facem profilul criminalului şi să tragem concluzii despre criminal. Este posibil să fie un tip cu un comportament deviant, pe fond sexual. Putem avea de-a face cu un Ted Bundy de România. Nu putem exclude niciun fel de varinată în acest moment”, mai spune fostul poliţist.

Şuhan spune că cel mai dificil moment pentru poliţişti este să anunţe familiile, după indentificarea victimelor.

„Cel mai dificil lucru acum pentru un poliţist este să anunţe familiile victimelor, este un moment teribil. Chiar dacă informaţiile ajung foarte repede la familie, doar după ce vor fi indentificate victimele vor fi anunţaţi şi cei din familie”, conchide Valeriu Şuhan.

ORA 13:05 Fata dispărută ieri apucase să sune la 112, dar STS a dat locaţia greşită/Suspectul este audiat

Suspectul de 57 de ani din Caracal a fost dus la audieri, după ce într-un butoi în imobilul în care stătea au fost găsite rămăşiţe umane şi bijuterii. Fata dispărută cu o zi în urmă apucase să sune la 112, dar STS a furnizat o arie în Munţii Apuseni şi trei locaţii greşite.

„A fost un apel de la fata dispărută pe 24, ieri, cei de la STS ne-au transmis o arie în Munţii Apuseni şi trei locaţii greşite. Au mers cei de la IPJ Olt acolo şi nu au găsit nimic. Cei de la Dolj care se aflau în zonă s-au implicat cu ce aveau. Aşa au ajuns în zona locaţiei respective şi au văzut o maşină care fusese de câteva ori pe imagini. La şase dimineaţa au făcut percheziţiile şi au găsit într-un butoi mai multe rămăşiţe umane cu nişte inele, bijuterii. Rămăşiţele vor fi expertizate”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.

Conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale nu a avut, până la aceatsă oră, o reacţie pe acest subiect.

Din primele date, bijuteriile ar coincide cu cele pe care le purta fata dispărută ieri. Bărbatul locuia într-o hală dezafectată şi este mecanic auto.

Percheziţiile la locuinţa mecanicului au început după ce o adolescentă de 15 ani din Dobrosloveni a dispărut, ultima oară fiind văzută în Caracal în timp ce urca într-o maşină.

De asemenea, oamenii legii verifică dacă acest caz are legătură şi cu o altă dispariţie înregistrată în Olt, în aceeaşi zonă. Potrivit presei locale, în aprilie, o fată din Craiova a mers la Caracal pentru a lua bani de la mama ei, iar de atunci nu a mai fost găsită.

Conducerea Poliţiei Române a dispus trimiterea unei echipe mixte de specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Institutului Naţional de Criminalistică, pentru a sprijini cercetările desfăşurate cu privire la cazul de la Caracal, au transmis reprezentanţii IGPR.

Casa suspectului